Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, υπέγραψε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που σχεδόν διπλασιάζει την περιοχή όπου μπορεί να καλλιεργείται νόμιμα η κόκα.
Οι καλλιεργητές θα μπορούν πλέον να φυτεύουν κόκα σε συνολικά 220.000 στρέμματα -από 120.000 έως τώρα- σ’ ολόκληρη τη χώρα. Ο Μοράλες είναι κι ο ίδιος καλλιεργητής κόκας και απορρίπτει τις προειδοποιήσεις ότι με την κίνησή του θα τονωθεί το εμπόριο ναρκωτικών.
Το φυτό της κόκας -απ’ το οποίο παράγεται και η κοκαϊνη- έχει και άλλες παραδοσιακές χρήσεις στις Άνδεις για ιατρικούς σκοπούς, αλλά και για τελετουργικά των αυτοχθόνων. Τα φύλα του χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος, που καταπολεμά την υψοφοβία. Ενώ όταν μασιούνται προκαλούν μια ήπια διέγερση και βοηθούν στην καταστολή της πείνας, της δίψας και του πόνου.
Ο πρώτος αυτόχθων πρόεδρος της Βολιβίας υποστηρίζει εδώ και καιρό τη νομιμοποίηση παγκοσμίως της χρήσης φύλλων κόκας ζητώντας μάλιστα τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Και παραμένει επικεφαλής συνομοσπονδίας καλλιεργητών κόκας στην περιοχή Τσαπάρε της Βολιβίας.
«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε επαρκή ποσότητα κόκας για ολόκληρη τη ζωή» εκείνων που χρησιμοποιούν νομίμως τα φύλα της, είπε ο αριστερός πρόεδρος σε ομιλία του.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης λένε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός επειδή παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και υποστήριξαν ότι θα είναι ένα «δώρο» για τους εμπόρους ναρκωτικών.
Η κυβέρνηση της Βολιβίας ελπίζει να δώσει ώθηση στις εξαγωγές προϊόντων κόκας, σύμφωνα με τοπικές εφημερίδες. Τέτοια προϊόντα εξάγονται νομίμως στον Ισημερινό (Εκουαδόρ).
Η λατινοαμερικανική χώρα κατέχει την τρίτη θέση παγκοσμίως, πίσω απ’ την Κολομβία και το Περού, στην παραγωγή κοκαϊνης.