Η ΕΚΤ αποφασίζει για την ποσοτική χαλάρωση εν μέσω πιέσεων -Λόγω πληθωρισμού - iefimerida.gr

Η ΕΚΤ αποφασίζει για την ποσοτική χαλάρωση εν μέσω πιέσεων -Λόγω πληθωρισμού

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική θα ανακοινώσει σήμερα ο Μάριο Ντράγκι εν μέσω πιέσεων για απομάκρυνση από τη πολιτική της χαλάρωσης που ακολουθείται.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, που συνέρχονται σήμερα, αναμένεται να αποφασίσουν τη διατήρηση του επιτοκίου αναφοράς της Ευρωζώνης στο ιστορικό χαμηλό - με μηδενικό το βασικό επιτόκιο- καθώς και του προγράμματος αγοράς ομολόγων που εφαρμόζεται από το 2015, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

Και αυτά την ώρα που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει αυξηθεί σημαντικά πιάνοντας το 2% τον Φεβρουάριο ξεπερνώντας τον στόχο που έχει βάλει η ΕΚΤ ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία δίνει σημάδια ανάκαμψης τους τελευταίους μήνες.

Αναμφίβολα οι δείκτες που ανακοινώνονται ασκούν πίεση στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η απομάκρυνση από την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης δεν θα αρχίσει πριν τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, καθώς εν μέσω φόβου ανόδου των λαϊκιστικών κομμάτων θα προστεθεί άλλος ένας παράγοντας έντασης της αβεβαιότητας.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες «δεν θέλουν να προσθέσουν νέες αβεβαιότητες» πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία τον Μάρτιο, στη συνέχεια στη Γαλλία τον Απρίλιο και τον Μάιο, τονίζεται από την ING-Diba ενώ μελέτη της τράπεζας BayernLB σημειώνει ότι η αναθεώρηση της στάσης του Μάριο Ντράγκι θα γίνει σταδιακά.

Σε κάθε περίπτωση οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι στροφή της ΕΚΤ δεν αναμένεται πριν από τον Ιούνιο, και ακόμη πιθανότερα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντράγκι ΕΚΤ νομισματική πολιτική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ