Αντιδράσεις προκλήθηκαν με τον τηλεοπτικό βιασμό της Σάνσας Σταρκ στο Game of Thrones, την οποία υποδύεται η Σόφι Τέρνερ με τους χρήστες του διαδικτύου να «καταδικάζουν» την ωμή και σκληρή σκηνή.
Κι ενώ η ηθοποιός δήλωσε πως ο ρόλος και η συγκεκριμένη σκηνή την ενθουσίασαν σε ερμηνευτικό επίπεδο, οι φαν της σειράς ξεκίνησαν ένα ντιμπέιτ για το αν πρέπει η όχι να απεικονίζεται ο βιασμός στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.
Βάζοντας στο στόχαστρο τον άνδρα της Σάνσας στο Game of Thrones, ο οποίος στη σειρά συνηθίζει να σκοτώνει όποια γυναίκα «βαριέται», φθάνοντας πια στο να βιάσει την γυναίκα του μπροστά στον αδελφό του, οι θεατές δεν μπορούσαν παρά να επικρίνουν την σκηνή.
Με πολλούς να κατηγορούν την Σόφι Τέρνερ που δέχτηκε τον ρόλο, η ίδια θέλησε να απαντήσει μέσω του μπλογκ του Reuters, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας
«Η σεξουαλική βία υπάρχει γύρω μας κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο αλλά όταν προβλήθηκε στη τηλεόραση θεωρήθηκε αηδιαστικό αντί για σημαντικό» συμπλήρωσε η ίδια σπάζοντας την σιωπή της,δύο χρόνια μετά την προβολή του επεισοδίου.
Στο κείμενο, η 21χρονη τονίζει μάλιστα ότι η αντίδραση του κοινού της προκάλεσε τέτοια εντύπωση που σκοπεύει πλέον να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αναδεικνύει το σοβαρό ζήτημα της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών –ένα θέμα που επηρεάζει μια στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως, όπως δείχνουν τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Η Σόφι μάλιστα, που είχε δηλώσει πως όταν είχε διαβάσει το σενάριο της σκηνής...το είχε λατρέψει, ταξίδεψε πριν λίγο καιρό στην Ρουάντα για να συναντήσει γυναίκες που επέζησαν από την γενοκτονία του 1994. Την περίοδο μάλιστα εκείνη χιλιάδες γυναίκες είχαν πέσει θύμα βιασμού και περίπου 800.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
«Όταν συναντήθηκα με τις γυναίκες αυτές στην κεντρική Αφρική και έμαθα πώς έμαθαν να ξαναχτίζουν τις ζωές τους μέσα από εκπαίδευση και ομάδες υποστήριξης, ήταν σαν να μου άνοιξαν τα μάτια» έγραψε η ηθοποιός, και συμπλήρωσε: «Είναι σημαντικό να εφιστούμε την προσοχή του κόσμου σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να δημοσιοποιήσουν τη φρίκη που έζησαν ή που ζουν στις χώρες τους… Οι γυναίκες της Ρουάντα με έχουν εμπνεύσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μου έδειξαν ότι όσο κακές και αν είναι οι συνθήκες της ζωής ενός ανθρώπου, είτε οικονομικά είτε συναισθηματικά είτε σωματικά, υπάρχει ελπίδα να επουλώσουν τις πληγές τους».
Φωτογραφίες: ΗΒΟ, Αssociated Press