Το «Λύκειο Ελληνίδων» τίμησε την ιδρύτριά του Καλιρρόη Περρέν με αφορμή τη γιορτή της γυναίκας - iefimerida.gr

Το «Λύκειο Ελληνίδων» τίμησε την ιδρύτριά του Καλιρρόη Περρέν με αφορμή τη γιορτή της γυναίκας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΡΙΑ ,ΙΔΕΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ
Το «Λύκειο Ελληνίδων» τίμησε την ιδρύτριά του Καλιρρόη Περρέν με αφορμή τη γιορτή της γυναίκας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας το «Λύκειον των Ελληνίδων» Αθηνών, τίμησε την ιδρύτρια του, μεγάλη μορφή της ελληνικής ιστορίας, εθνική ευεργέτιδα Καλλιρρόη Παρρέν σήμερα 8 Μαρτίου, στην κεντρική είσοδό του Α κοιμητηρίου Αθηνών όπου βρίσκεται η προτομή της.

Η Καλλιρόη Παρρέν κορυφαία του πνεύματος, ιστορική μορφή, ανθρωπίστρια,ιδεολόγος και αγωνίστρια για τα δικαιώματα της γυναίκας και του παιδιού πέτυχε με νομική κατοχύρωση την κατάργηση της εργασίας στην παιδική ηλικία, εργαζόμενη άοκνα και για την ηθική και κοινωνική εξύψωση της γυναίκας που λόγω του φύλου της και μόνο, δεν είχε πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση ούτε και το δικαίωμα της ψήφου.

Παράλληλα καλλιέργησε τις συνειδήσεις για να αποδεχθούν αυτή την αλλαγή έχοντας το κύριο άρθρο στην περίφημη «Εφημερίδα των Κυρίων», που εξέδιδε η ίδια επί τριάντα συναπτά χρόνια περνώντας στο ευρύ κοινό τις ριζοσπαστικές απόψεις της για το γυναικείο ζήτημα.

Για τον ίδιο λόγο πήρε μέρος σε παγκόσμια συνέδρια και ταξίδευσε στην Αμερική (Σικάγο) το 1898 με δικά της έξοδα, ένα υπερατλαντικό ατμοπλοϊκό ταξίδι μηνών.

Ίδρυσε το «Λύκειο Ελληνίδων» για τη δάσωση της ελληνικής παράδοσης και του πολιτισμού, (κατορθώνοντας να συγκεντρώσει 2.500 περίπου αυθεντικές τοπικές ενδυμασίες από όλη την Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης και αυτής Βασίλισσας Αμαλίας).

Ίδρυσε επίσης την «Ένωση Ελληνίδων», το Άσυλο Ανιάτων, το σημερινό Π.Ι.Κ.Π.Α., τους πρώτους παιδικούς σταθμούς για τις εργαζόμενες μητέρες (που σήμερα περιήλθαν στον Δήμο Αθηναίων ), καθώς και «Τα Κυριακάτικα Σχολεία» για την στοιχειώδη μόρφωση των γυναικών της εποχής, όπου δίδασκε και η ίδια γραφή και μαθηματικά.

Αυτά επίσης περιήλθαν στο Δήμο Αθηναίων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στις αλλοδαπές σήμερα.

Πολυσχιδής μορφή, λόγια και δημοσιογράφος, σπουδαία θεατρική συγγραφέας όπως αναφέρεται και στην έκδοση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης («Modern Women Playwrights Of Europe», edited by alan p. barr ,october 2.000), oπου περιλαμβάνονται διάσημες θεατρικές συγγραφείς του 20ου αιώνα.

Η Καλλιρόη Παρρέν κατέχει περίοπτη θέση αναμεσά τους όντας η μόνη που απεικονίζεται και στο εξώφυλλο της έκδοσης του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης με εγκωμιαστικά σχόλια για το έργο της. Στην ίδια έκδοση περιλαμβάνονται επίσης οι θεατρικές συγγραφείς όπως Βιρτζίνια Γουλφ, Μαργκερίτ Ντυράς, Μαργκερίτ Γιουρσενάρ κ.α.

Η εθνική ευεργέτρια Καλλιρόη Παρρέν έχει παρασημοφορεί επανειλημμένα από το ελληνικό κράτος για την τεράστια προσφορά της σε πολλούς και διάφορους τομείς ‘οπως και από πολλά ξένα κράτη με βραβεία και διακρίσεις, ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών .

Απεβίωσε στις 11 Ιανουάριου 1940.

Κείμενο: Άννα Βενιέρη Κατραβά (εγγονή της Καλλιρρόης Περέν)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Καλλιρρόη Παρρέν Λύκειο Ελληνίδων
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ