Με λουκέτο απειλούνται τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης - iefimerida.gr

Με λουκέτο απειλούνται τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κατακόρυφη πτώση των εσόδων σε ποσοστά που φτάνουν και το 80%, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές απειλούν τα φαρμακεία με λουκέτο ενώ ήδη την περασμένη χρονιά στη Θεσσαλονίκη 42 καταστήματα έκλεισαν για οικονομικούς λόγους.

Με λουκέτο απειλούνται τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, αφενός λόγω της μείωσης των εσόδων τους σε ποσοστό που κυμαίνεται από 50% έως 80% και αφετέρου γιατί οι φαρμακοβιομηχανίες ζητούν προκαταβολικά τα χρήματα, προκειμένου να τα τροφοδοτήσουν με φάρμακα, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Επιβαρυντικό παράγοντα αποτελούν, κατά τον ίδιο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ που ξεπερνούν τα 2,34 εκατ. ευρώ, οι οποίες εκκρεμούν από το 2011, ενώ σε αυτές περιλαμβάνονται και οφειλές για συνταγές που έχουν εκτελεστεί από το 2012 έως και το 2014.

Μέσα στο 2016 έκλεισαν για οικονομικούς λόγους 42 από τα 1313 φαρμακεία της πόλης, ενώ άλλα τόσα είναι στο "κόκκινο", προσπαθώντας να επιβιώσουν και να αντεπεξέλθουν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους είτε με ρύθμιση των χρεών τους είτε με μακροχρόνιες δόσεις προς τους προμηθευτές τους.

«Η περσινή χρονιά έκλεισε με αρνητικούς δείκτες. Τα ακαθάριστα έσοδα των φαρμακοποιών έχουν μειωθεί στην καλύτερη περίπτωση κατά 50% και στη χειρότερη κατά 80%. Μέσα στο 2016 είχαμε λουκέτα για οικονομικούς λόγους σε 42 φαρμακεία της πόλης. Άλλα τόσα στηρίζονται οικονομικά με διάφορες ρυθμίσεις, που γίνονται από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ), είτε με ρύθμιση των χρεών τους είτε με μακροχρόνιες δόσεις.

Δεν ξέρω κατά πόσο θα αντέξουν αυτοί οι άνθρωποι και θα αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους» τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης και προσθέτει ότι «οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά συχνά αναγκάζουν τους φαρμακοποιούς να αναζητούν φάρμακα απευθείας από τις φαρμακοβιομηχανίες και όχι μέσω ΣΥΦΑ, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν όσο πιο άμεσα γίνεται τους ασθενείς. Ωστόσο, στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να προπληρώσουν και μάλιστα τοις μετρητοίς το κόστος του φαρμάκου».

«Είναι μύθος ότι τα φαρμακεία κερδίζουν από τις πωλήσεις άλλων προϊόντων εκτός των φαρμάκων» τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης αναφέροντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια από τα 20 εκατ. ευρώ, που ήταν μηνιαίως ο τζίρος των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης από τον ΕΟΠΥΥ έχει πέσει στα 10 εκατομμύρια, που σημαίνει μείωση 50%. «Κι αν υπολογίσει κάποιος ότι στα υπόλοιπα παραφαρμακευτικά-καλλυντικά η μείωση είναι πάνω από 50%, βγαίνει ένας μεσοσταθμικός μέσος όρος πτώσης του τζίρου 60%-65%» προσθέτει.

Παράλληλα αναφέρει ότι φαινόμενο της κρίσης αποτελεί και η μείωση προσωπικού σε πολλά φαρμακεία, καθώς εξαιτίας της αδυναμίας καταβολής μισθών, έγιναν απολύσεις προσωπικού, ενώ μειώθηκαν και οι ώρες απασχόλησης με το ελαστικό ωράριο να κυριαρχεί. Τέλος ο κ. Θεοδοσιάδης επισημαίνει ότι και το 2017 αναμένεται να είναι δύσκολη χρονιά, καθώς τέθηκε σε ισχύ και το νέο ασφαλιστικό.

«Αυτό σημαίνει ότι ήδη οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν φουσκωμένες εισφορές στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αφού τα ποσά είναι τέσσερις φορές υψηλότερα από εκείνα που συνήθως πλήρωναν. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Φεβρουάριο του 2017 κατέβαλαν εισφορές για τον Οκτώβριο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017, ενώ εντός του Μαρτίου 2017 πρέπει να καταβάλλουν εισφορές για τον Νοέμβριο του 2016 και τον Φεβρουάριο του 2017» εξηγεί ο κ. Θεοδοσιάδης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ