Στις 8 Μαρτίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Χρωστάμε αυτή την πρωτοβουλία στην Κλάρα Ζέτκιν (1857- 1933), κομμουνίστρια και φεμινίστρια.
Κανείς σήμερα δεν γνωρίζει το όνομά της ή την δράση της. Ωστόσο, η γερμανίδα Κλάρα Ζέτκιν ήταν ηγέτης του εργατικού κινήματος, επαναστάτρια και φεμινίστρια. Οσο ζούσε, μάλιστα, ήταν πιο διάσημη και από την Ρόζα Λούξεμπουργκ.
1857-1882: Τα χρόνια της νιότης της
Η Κλάρα Ζέτκιν γεννήθηκε με το όνομα Clara Eissner στις 5 Ιουλίου 1857 στο Wiederau της Σαξωνίας, στη Γερμανία. Κόρη δασκάλου, γίνεται η ίδια δασκάλα στη Λειψία, όπου ζει με την οικογένειά της και ασπάζεται πολύ νωρίς τις θέσεις της σοσιαλ-δημοκρατίας. Το 1878 γίνεται μέλος του κόμματος Sozialistischen Arbeiterpartei (SAP), πρόγονο του σημερινού κόμματος SPD, και κόβει τις σχέσεις με την οικογένειά της.
Στις συγκεντρώσεις του κόμματος συναντά τον Ρώσο εμιγκρέ Ossip Zetkin, εχθρό του τσάρου και τον ερωτεύεται. Το ζευγάρι διώκεται από την Γερμανία και εγκαθίστανται στο Παρίσι το 1882. Δεν παντρεύτηκαν ποτέ αλλά απέκτησαν δύο γιούς. Οσο ζούσε στο Παρίσι, η Κλάρα αναπτύσσει τις ιδέες της για τον φεμινισμό.
1889-1910: Φεμινίστρια και δημοσιογράφος
Το 1889 συμμετέχει στο Εργατικό Διεθνές Συνέδριο του Παρισιού και εκφωνεί ομιλία με τίτλο «Για την απελευθέρωση της γυναίκας». Το 1891 επιστρέφει στη Γερμανία και εκδίδει την εφημερίδα Die Gleichneit (Η ισότητα), που θεωρείται η πρώτη γυναικεία εφημερίδα.
Η Κλάρα Ζέτκιν είναι η φεμινίστρια που επέβαλε την ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Την απαίτησε στην 2η Διεθνή Συνάντηση των σοσιαλιστών γυναικών, το 1910. Οι γυναίκες που είχαν συγκεντρωθεί από 17 χώρες, υιοθετούν την πρότασή της και μετά από μια απεργία εργατριών στην Αγία Πετρούπολη το 1917, υιοθετείται η 8η Μαρτίου για την επέτειο. Το 1977 τα Ηνωμένα Εθνη επισημοποίησαν την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, η Κλάρα Ζέτκιν κατέφυγε στη Ρωσία και πέθανε σε ένα γηροκομείο, στη Μόσχα, στις 20 Ιουνίου 1933.