Στέλεχος ΥΠΟΙΚ: Εγινε ένα βήμα για τεχνική συμφωνία ως τις 20 Μαρτίου - iefimerida.gr

Στέλεχος ΥΠΟΙΚ: Εγινε ένα βήμα για τεχνική συμφωνία ως τις 20 Μαρτίου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τεχνική συμφωνία ως τις 20 Μαρτίου, που συνεδριάζει το Eurogroup «βλέπει» ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Ωστόσο στο «πακέτο» της συμφωνίας, αν τελικώς επιβεβαιωθεί, δεν περιλαμβάνονται τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση και τα αντίμετρα για το 2019.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο από τις μέχρι τώρα συζητήσεις προκύπτει ότι θα έχει θα έχει υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο staff level agreement ως τις 20 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει «κλείσει» το δημοσιονομικό κομμάτι στο staff level agreement και δεν υπάρχει κενό για το 2018. Μια θέση την οποία δεν αμφισβητεί πλέον ούτε το ΔΝΤ.

Ωστόσο στην τεχνική συμφωνία δεν περιλαμβάνονται τα «τεχνικά» ζητήματα: Τα μέτρα που θα ληφθούν, τα αντίμετρα που προτείνει η κυβέρνηση κλπ.

Πάντως, η ελληνική πλευρά έχει μπει στον πυρήνα των μέτρων, βάζοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το από πού και πόσο θα κοπούν αφορολόγητο και συντάξεις.

Ενα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, όμως, είναι αφενός η συνταγή των «αντίμετρων» καθώς ειδικά το Ταμείο πιέζει για αναπτυξιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις, όπως η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, αφετέρου ο μηχανισμός ενεργοποίησης των αντίμετρων. Και τούτο, με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά πιέζει ώστε να ενεργοποιείται βάση προβλέψεων και όχι κατόπιν επικύρωσης των δημοσιονομικών στοιχείων.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να μείνουν και αύριο Τετάρτη στην Αθήνα οι θεσμοί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Λίγο μετά τις 22:00 οι εκπρόσωποι κυβέρνησης και θεσμών έκαναν διάλειμμα μιας ώρας για να επικοινωνήσουν οι επικεφαλής των κλιμακίων με τους προϊσταμένους τους στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ