Ο «παράδεισος» επί γης δεν είναι απαραίτητα ένα μέρος με ειδυλλιακές παραλίες. Είναι μία χώρα που διακρίνεται για την ποιότητα ζωής, τις καλές «επιδόσεις» στην Παιδεία, την επιχειρηματικότητα και τη δημοκρατία.
Με αυτά τα κριτήρια, η Ελβετία είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο, καθώς βρέθηκε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης που εκδίδει η αμερικανική μιντιακή εταιρεία News & World Report, σε συνεργασία με τη συμβουλευτική εταιρεία Y&R’s BAV και το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας.
Η έρευνα έγινε μετά από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή 21.000 ανθρώπων. Πέρα από τη γενική κατάταξη των καλύτερων χωρών, υπάρχουν και ξεχωριστές κατηγορίες για εκείνες που θεωρούνται πιο ισχυρές, καλύτερες για επενδύσεις, για τις γυναίκες, τα παιδιά ή τους συνταξιούχους. Συνολικά, στην έρευνα αξιολογήθηκαν 80 χώρες- από 60 που μπήκαν στις λίστες της πέρυσι.
Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη κατηγορία, πίσω από την Ελβετία, δεύτερη καλύτερη χώρα είναι ο Καναδάς, με τη Μ. Βρετανία να ακολουθεί. Η Γερμανία, που ήταν πέρυσι στην κορυφή, υποχώρησε φέτος στην τέταρτη θέση, εν μέρει και εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και τις πολιτικές εντάσεις που προέκυψαν από τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
Οι «επιδόσεις» της Ελλάδας
Η Ελλάδα από την άλλη είναι στην 29η θέση της λίστας με τις καλύτερες χώρες, τρία «σκαλοπάτια» χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2016.
«Η συνεχιζόμενη ελληνική κρίση χρέους εγείρει ερωτήματα για το μέλλον στην ευρωζώνη, την ΕΕ και τον ελληνικό λαό, που αντιμετωπίζει χρόνια ζωής υπό τα μέτρα λιτότητας. Εντός της ΕΕ η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους νέους, όπως και έναν ανησυχητικό κίνδυνο φτώχειας για τους πολίτες της. Η χώρα έχει γίνει επίσης ένα μεγάλο σταυροδρόμι για πρόσφυγες, αν και πολλοί από αυτούς ήρθαν αντιμέτωποι με τα κλειστά σύνορα και τις συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας που επιδεινώνονται», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση για την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους «επιδόσεις» της Ελλάδας, η χώρας μας είναι στην πρώτη τριάδα μόνο στην κατηγορία της πολιτιστικής κληρονομιάς- στην τρίτη θέση. Αντίθετα, η χώρα μας είναι χαμηλά ανάμεσα στις χώρες που είναι πιο ανοιχτές στην επιχειρηματικότητα (57η) και το άνοιγμα επιχείρησης (56η), ενώ δεν πήρε κατάταξη στις κατηγορίες των καλύτερων χωρών για επενδύσεις και για να ξεκινήσεις καριέρα, καθώς «οι χώρες με χαμηλά αρχικά σκορ αποκλείστηκαν γιατί η σύγκριση μπορούσε να βγάλει παραπλανητικά αποτελέσματα», όπως εξήγησαν οι επικεφαλής της έρευνας.
Οι καλύτερες χώρες στον κόσμο
1. Ελβετία
2. Καναδάς
3. Μ. Βρετανία
4. Γερμανία
5. Ιαπωνία
6. Σουηδία
7. ΗΠΑ
8. Αυστραλία
9. Γαλλία
10. Νορβηγία
29. Ελλάδα
Οι καλύτερες χώρες στον κόσμο ανά κατηγορία:
Περιπέτεια
1. Βραζιλία
2. Ιταλία
3. Ισπανία
5. Ελλάδα
Δικαιώματα
1. Νορβηγία
2. Σουηδία
3. Ελβετία
27. Ελλάδα
Πολιτιστική επιρροή
1. Ιταλία
2. Γαλλία
3. ΗΠΑ
19. Ελλάδα
Κληρονομιά
1. Ιταλία
2. Ισπανία
3. Ελλάδα
Ανοικτή στην επιχειρηματικότητα
1. Παναμάς
2. Λουξεμβούργο
3. Ελβετία
57. Ελλάδα
Ισχύς
1. ΗΠΑ
2. Ρωσία
3. Κίνα
49. Ελλάδα
Ποιότητα ζωής
1. Καναδάς
2. Σουηδία
3. Δανία
33. Ελλάδα
Εκπαίδευση
1. Καναδάς
2. Μ. Βρετανία
3. Γερμανία
29. Ελλάδα
«Πράσινη» διαβίωση
1. Σουηδία
2. Ελβετία
3. Φινλανδία
30. Ελλάδα
Μεγάλωμα παιδιών
1. Σουηδία
2. Δανία
3. Νορβηγία
23. Ελλάδα
Γυναίκες
1. Σουηδία
2. Δανία
3. Νορβηγία
26. Ελλάδα
Ανετη συνταξιοδότηση
1. Νέα Ζηλανδία
2. Αυστραλία
3. Ελβετία
18 Ελλάδα
Εδρα ομίλου
1. Ελβετία
2. Καναδάς
3. Αυστραλία
34. Ελλάδα
Ανοιγμα επιχείρησης
1. Ταϊλάνδη
2. Κίνα
3. Μαλαισία
56. Ελλάδα
Να ταξιδέψεις μόνος
1. Ισπανία
2. Ιταλία
3. Ν. Ζηλανδία
6. Ελλάδα
Μεγαλύτερη επιρροή
1. ΗΠΑ
2. Ρωσία
3. Κίνα
19. Ελλάδα
Μεγαλύτερη διαφάνεια
1. Φινλανδία
2. Νορβηγία
3. Ελβετία
31. Ελλάδα