Μια συνεργασία που γεννά πολλές προσδοκίες για ακόμη σπουδαιότερες ημέρες εξωστρέφειας της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, ανακοινώθηκε επίσημα στο Κάσελ της Γερμανίας
Η documenta 14 θα συνεργαστεί με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο ανοίγει τις πόρτες του και φιλοξενεί σημαντικό μέρος της διεθνούς έκθεσης σύγχρονης τέχνης.
Αντίστοιχα, στο Κάσελ, θα φιλοξενηθεί σημαντικό τμήμα από τη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, μια συνεργασία που δίνει στην πολυαναμενόμενη έκθεση μία ακόμη ξεχωριστή διάσταση.
Η Αθήνα λοιπόν, μετρά ήδη αντίστροφα για τα εγκαίνια της documenta 14.
Οι προετοιμασίες για τη μεγάλη διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης, που ξεκίνησαν από τα τέλη του 2013, βρίσκονται στην τελική τους ευθεία.
Στην επίσημη συνέντευξη Τύπου, καθώς και στις εκδηλώσεις που θα σηματοδοτήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης, από τις 6 έως τις 8 Απριλίου, αναμένονται περισσότεροι από 5.000 ξένοι δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, κριτικοί και επίσημες αντιπροσωπείες.
Η documenta 14, για πρώτη φορά στην 60ετή ιστορία της, εκτός από τη γενέτειρά της, τη γερμανική πόλη του Κάσελ, θα συν-φιλοξενηθεί σε δεύτερη πόλη, την Αθήνα.
Μια συμφωνία που φέρει την υπογραφή των δημάρχων των δύο πόλεων, της Αθήνας, Γιώργου Καμίνη και του Κάσελ, Bertram Hilgen.
Στην Αθήνα η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουλίου, ενώ στο Κάσελ από τις 10 Ιουνίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου.
Δράσεις από όλον τον κόσμο θα παρουσιαστούν στις δύο συν-φιλοξενούσες πόλεις, την Αθήνα και το Κάσελ, αναδεικνύοντας μια διαλεκτική σχέση, που για πρώτη φορά επιχειρείται στην ιστορία του 60χρονου εικαστικού θεσμού, πάνω στον τίτλο εργασίας της έκθεσης: «Μαθαίνοντας από την Αθήνα».
230 έργα απο το ΕΜΣΤ στο Κάσελ
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Documenta Άνταμ Σίμτσικ, αποκάλυψε στη συνέντευξη Τύπου στο Κάσελ Γερμανίας ότι 230 έργα θα μεταφερθούν από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) της Αθήνας και θα εκτεθούν στο Κάσελ. Δεν αποκάλυψε όμως ποιοι καλλιτέχνες και ποια έργα τέχνης έχει επιλέξει.
Πρόκειται πάντως για πίνακες και γλυπτά 70 περίπου Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών τα οποία θα εκτεθούν στο Μουσείο Fridericianum του Κάσελ επί 100 μέρες, όσο θα διαρκέσει δηλαδή η dοcumenta 14, η οποία θα ξεκινήσει φέτος στην Αθήνα στις 8 Απριλίου, δύο μήνες δηλαδή πριν την έναρξή της στην γερμανική πόλη.
O Άνταμ Σίμτσικ μίλησε επίσης για «τους δύσκολους καιρούς στην Ευρώπη» και για την αναγκαιότητα να αντιληφθούμε ακριβώς τώρα τα μουσεία ως δημόσιους χώρους.
Ερωτηθείς τι έμαθε ο ίδιος εντωμεταξύ από την Αθήνα απάντησε ότι «η μάθηση είναι μια διαδικασία» και ότι «δεν πρόκειται να παρουσιαστούν τώρα έτοιμα αποτελέσματα». Προσέθεσε επίσης ότι «η Ελλάδα ήταν το λίκνο το πολιτισμού. Τώρα είναι μια χώρα σε μιαν άλλη κατάσταση και παίρνει μαθήματα από όλο τον κόσμο. Είναι καιρός να ξαναμάθουμε από την Ελλάδα».
Η συλλογή του ΕΜΣΤ αξίζει να παρουσιαστεί στο Κάσελ, τόνισε ο ίδιος, ο οποίος προσέθεσε ότι είναι ένα ιστορικό βήμα για την documenta να οργανωθεί σε δύο διαφορετικές πόλεις.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)