Μετά το χτεσινό ναυάγιο, το ΔΝΤ πιέζει για επανάληψη των συνομιλιών για το PSI - iefimerida.gr

Μετά το χτεσινό ναυάγιο, το ΔΝΤ πιέζει για επανάληψη των συνομιλιών για το PSI

Το ΔΝΤ πιέζει για επανάληψη των συνομιλιών για το PSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Έκκληση για επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των τραπεζών έκανε χτες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επισημαίνοντας παράλληλα ότι το όποιο κούρεμα πρέπει τελικά να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Περιμένουμε την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Είναι σημαντικό αυτό να καταλήξει σε μια συμφωνία "κουρέματος", η οποία σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του επίσημου τομέα, θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Χρέους». Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση το ΔΝΤ, απάντησε στην ανακοίνωση του IIF για τη διακοπή των συνομιλιών με την Αθήνα, αλλά και στη δυσφορία που αναφέρουν πληροφορίες ότι υπάρχει στις Βρυξέλλες για την εμμονή του ΔΝΤ σε χαμηλά επιτόκια στο πλαίσιο της ανταλλαγής ομολόγων.

Επί της ουσίας, τραπεζίτες και Βρυξέλλες «φωτογραφίζουν» το ΔΝΤ ως... μπουρλοτιέρη των διαπραγματεύσεων, όπως άλλωστε προκύπτει σαφώς από την αιχμηρή ανακοίνωση του Τσαρλς Νταλλάρα, ο οποίος απευθύνεται δύο φορές στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, καλώντας τους σε συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο τη τελική συμφωνία σε εθελοντική βάση, αποφεύγοντας τη παραμικρή αναφορά στο ΔΝΤ, που θα συμμετέχει στο δεύτερο "πακέτο" στήριξης.

Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ έχει καταστήσει ξεκάθαρη τη θέση του ότι εάν δεν κρίνει βιώσιμο το ελληνικό Χρέος μετά το "κούρεμα", δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη νέα χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα και γι' αυτό πιέζει για χαμηλά επιτόκια, που επί της ουσίας θα διευρύνουν το "κούρεμα" πάνω από το 70%. Όπως σημειώνουν αναλυτές, η επιμονή αυτή του ΔΝΤ θα είχε όφελος μόνο εάν το μεγαλύτερο "κούρεμα" συνοδευόταν από μεγαλύτερη βοήθεια προς την Ελλάδα, αφού σε διαφορετική περίπτωση, όσα κερδίσει το ελληνικό Δημόσιο από το PSI θα τα χάσει από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ