Μεγαλώνει το χάσμα κυβέρνησης-δανειστών -Φεύγουν χωρίς συμφωνία - iefimerida.gr

Μεγαλώνει το χάσμα κυβέρνησης-δανειστών -Φεύγουν χωρίς συμφωνία

Φωτογραφία: Associated Press
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με βήμα σημειωτόν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, υπό τη σκιά, πλέον, των στοιχείων για τη βύθιση της οικονομίας που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η ΕΛΣΤΑΤ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, με το ΔΝΤ να... αγριεύει και την ελληνική πλευρά να χάνει τη διαπραγματευτική ισχύ έναντί του, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να αποχωρήσουν το βράδυ, ενώ αύριο θα συνεδριάσει το EuroWorking Group.

Τα νεότερα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2016, που δημοσίευσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, ήρθαν στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, αφοπλίζοντας την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, που επιχειρεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα με το ΔΝΤ.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία είναι αναμφίβολα μια ψυχρολουσία. Το τέταρτο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, ήταν αρνητικό κατά 1,2%, αντί 0,4%, που ήταν η αρχική εκτίμηση, αλλά το χειρότερο όλων είναι ότι σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015 δεν ήταν θετικό κατά 0,3%, όπως αρχικά εκτίμησε η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά αρνητικό κατά 1,1%! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το 2016 δεν έκλεισε με ανάκαμψη, όπως αρχικά υπολογιζόταν, αλλά με οριακή ύφεση 0,05%.

Το αποτέλεσμα αυτό δυσχεραίνει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για δύο λόγους: Αφενός, αδυνατίζει τα τεχνικά επιχειρήματα για τον θετικό αντίκτυπο μέτρων και μακροοικονομικών επιδόσεων στις επόμενες χρονιές. Αφετέρου, δίνει το «πάτημα» στο ΔΝΤ να συνεχίσει να αμφισβητεί όλες τις προσωρινές εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της Ελλάδας, διατηρώντας επί της ουσίας επιφυλάξεις για τη μεθοδολογία της Eurostat.

Η εξέλιξη καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την προσδοκώμενη αναθεώρηση των προβλέψεων του Ταμείου για το κενό του 2019 και ως εκ τούτου τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ δύσκολα θα φύγουν από το τραπέζι. Επιπλέον, η αναθεώρηση του ΑΕΠ δημιουργεί προβλήματα και στη συζήτηση για το πώς και πότε θα είναι δυνατή η ενεργοποίηση των αντίμετρων, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει για έναν μηχανισμό που θα βασίζεται στις προβλέψεις και όχι στην εκ των υστέρων επικύρωση των δημοσιονομικών επιδόσεων.

Μουδιασμένο το Μαξίμου
Εν τω μεταξύ, σε στρατηγικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει τα κυβερνητικά στελέχη, που προχωρούν στην... πικρή διαπίστωση πως αν δεν αποδεχτούν τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, δύσκολα θα υπάρξει αίσια κατάληξη στη διαπραγμάτευση.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν στο iefimerida τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αναφέρουν ότι έχει «ενισχυμένη διαπραγματευτική δύναμη», από τη στιγμή που, όπως εξηγούν, «Γερμανία και Ολλανδία έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει συνέχιση του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ».

Δεν υπάρχει συμφωνία για το ύψος της περικοπής συντάξεων
Χθες η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρχει ακόμη συμφωνία για το ύψος των περικοπών στις συντάξεις. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι υπήρξαν κάποιες συγκλίσεις, ωστόσο η συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο μεγαλύτερο μέρος της, αναλώθηκε σε αριθμούς.

Κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε μετά το πέρας των συνομιλιών ότι διαπιστώνεται «μεγαλύτερη σύγκλιση» στα λεγόμενα αντίμετρα, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η πλευρά των δανειστών –και ειδικά το ΔΝΤ– δίνει βάρος στα αναπτυξιακά μέτρα, ενώ η ελληνική πλευρά προσπαθεί να ενισχύσει το κοινωνικό προφίλ αυτών των αντίμετρων.

Στο τραπέζι μπήκε και το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διαφορά που χωρίζει πλέον τις δύο πλευρές είναι ελάχιστη.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε μετά τις συζητήσεις: «Υπήρξε πρόοδος, δεν έχουμε συμφωνήσει στο ποσοστό των περικοπών στις συντάξεις, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για εφαρμογή μέτρων για το 2018, δηλαδή για την πρόωρη περικοπή συντάξεων. Είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το 2019 και το 2020».

Σήμερα το πρωί θα υπάρξουν νέες συναντήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων και το μεσημέρι στις 15:00 των επικεφαλής των θεσμών με τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ διαπραγμάτευση αξιολόγηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ