Πειστικές απαντήσεις σε τέσσερα καυτά θέματα ζητά η Τρόικα - iefimerida.gr

Πειστικές απαντήσεις σε τέσσερα καυτά θέματα ζητά η Τρόικα

Πειστικές απαντήσεις σε τέσσερα καυτά θέματα ζητά η Τρόικα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με τουλάχιστον τέσσερα μέτωπα ανοικτά, ετοιμάζεται η κυβέρνηση να υποδεχθεί τους επικεφαλής της Τρόικα, που επιστρέφουν στην Αθήνα τη Τρίτη με αποστολή αφενός να διαπιστώσουν το βαθμό υλοποίησης των δεσμεύσεων του υφιστάμενου Μνημονίου αφετέρου να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για το Νέο Μνημόνιο, με βάση τα ευρήματα της νέας αξιολόγησης.

Πέρα από τις δημοσιονομικές επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς που θα κρίνουν εάν και πόσα πρόσθετα μέτρα θα απαιτηθούν το 2012, η Κυβέρνηση πρέπει να έχει πειστικές απαντήσεις στα πιεστικά ερωτήματα της Τρόικας για τη διευθέτηση των εργασιακών σχέσεων, το περιορισμό του Δημοσίου, τον εξορθολογισμό των δαπανών Υγείας, την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στη κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών αναμένεται ότι θα τεθεί η επιδιωκόμενη συμφωνία κυβέρνησης, εργοδοτών, συνδικάτων για όλες τις παραμέτρους της αγοράς εργασίας, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η πίεση της Τρόικας για συγκεκριμένα μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής ως αντίβαρο στη δραματική μείωση των εσόδων των Ταμείων.

Στο πεδίο του Δημοσίου, η κυβέρνηση θα δεχθεί πίεση για ταχύτερες συγχωνεύσεις και καταργήσεις Οργανισμών με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τους εργαζόμενους, για διασφάλιση της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μετά το ναυάγιο της εφεδρείας αλλά και για μείωση του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ κρατικού ενδιαφέροντος.

Στο πεδίο της Υγείας, η Τρόικα αναμένει στοιχεία που να αποδεικνύουν τη μείωση του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων, ενώ παράλληλα θα αναδείξει τη μνημονιακή υποχρέωση για μείωση του διοικητικού και ιατρικού προσωπικού στο νέο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Όσον αφορά, δε, στα φορολογικά, υπάρχει ήδη εκνευρισμός για το ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμα η αναδιάρθρωση των ελεγκτικών υπηρεσιών, για το ότι δεν εισπράττονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως και για το ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί καίρια η φοροδιαφυγή με έμφαση σε ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων.

Εν τω μεταξύ, αποφασίστηκε η κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Αποκρατικοποιήσεων, η οποία απορροφήθηκε από την Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ, με φόντο τη μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης να είναι έτοιμη να πουλήσει όλα τα ποσοστά συμμετοχής του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ, προκειμένου να καλυφθούν οι στόχοι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ