Ένα άλλο πρόσωπο των ατόμων που θαυμάζουμε (ή αντιπαθούμε) για την αυτοπεποίθησή τους μας δείχνει μία νέα έρευνα, καταλήγοντας πως στην πραγματικότητα εκείνοι είναι πιο ταπεινοί απ΄ όσο νομίζουμε.
Σύμφωνα με έρευνα της ψυχολόγου Κάμερον Άντερσον, οι άνθρωποι που έχουν περισσότερο αυτοπεποίθηση από άλλους είναι και οι πιο πετυχημένοι και έχουν μεγαλύτερο κοινωνικό status.
Η ψυχολόγος αναφέρει πως οι άνθρωποι έχουν την τάση να επηρεάζονται περισσότερο από τα άτομα με αυτοπεποίθηση, ακόμη κι όταν αυτή δεν χρειάζεται να υπάρχει σε τέτοιο βαθμό.
Έτσι καλώς η κακώς, η αυτοπεποίθηση μας κάνει να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στο να πετύχουμε μία προαγωγή, να γοητεύσουμε το άτομο που μας ενδιαφέρει και γενικά να πετύχουμε τους στόχους μας.
Ωστόσο, η υπερβολική σιγουριά μπορεί μερικές φορές να μην κάνει τόσο καλό στην εικόνα σου.
Ο καθηγητής στο Κολέγιο του Λονδίνου, Τόμας Χαμόρρο αναφέρει πως κάποιος που έχει αυτοπεποίθηση και κάνει τους άλλους να τον εμπιστευτούν ουσιαστικά έχει δύο όψεις... μία εξωτερική και μία εσωτερική.
Η πρώτη όψη έχει να κάνει με την εξωστρέφεια του ανθρώπου,και η δεύτερη με την αλαζονεία του και το πόσο αντιπαθητικός μπορεί να γίνει μερικές φορές (π.χ ναρικισσιστές).
Παρ'όλα αυτά, σύμφωνα με τον καθηγητή υπάρχει και μία άλλη πλευρά, όπου η αυτοπεποίθηση συνδέεται με την ταπεινότητα.
Ο Χαμόρο αναφέρει πως μπορεί μερικές φορές να «αυτοπροβάλλεσαι» απλά και μόνο επειδή θέλεις να δείξεις πως είσαι ικανός σε κάτι, αλλά έρχονται και στιγμές που παρ΄ολο που ξέρεις πως είσαι πολύ καλός σε κάτι, προτιμάς να μην το δείξεις.
«Συνήθως γίνομαι ταπεινός όταν γνωρίζω πως μπορώ να πετύχω σε κάτι σημαντικό για μένα. Επειδή ξέρω πως μπορώ να τα καταφέρω, δεν αισθάνομαι την ανάγκη να το φωνάξω και να πω στους άλλους «κοιτάξτε, το’ χω».
Επομένως, μερικές φορές μπορεί να είσαι υπερβολικά φιλόδοξος, αλλά προτιμάς να είσαι ταπεινός στους γύρω σου, ώστε να αποδείξεις «επί τω έργω» τι μπορείς να κάνεις.
Φωτογραφίες: Shutterstock