Από τον Ιούνιο του 2013 οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας απέτρεψαν 13 μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις σαν κι αυτές που έσπειραν το θάνατο στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, αλλα και πολλές μικρότερες, όπως αποκάλυψε ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής, Μαρκ Ρόουλι.
Απευθύνοντας έκκληση στο κοινό για βοήθεια στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας ο Ρόουλι είπε ότι σε πολλά απ’ τα χτυπήματα που απετράπησαν εμπλέκονταν ένα ή δύο άτομα, αλλά πρόσθεσε: «κάποιες απ’ αυτές τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις, όμως, είχαν ως στόχο δημόσιους χώρους, αστυνομικούς ή στρατιωτικούς και κάποιες έμοιαζαν με τις επιθέσεις που είδαμε στο Βέλγιο, τη Γαλλία και αλλού.»
Οι πληροφορίες του κοινού βοήθησαν την αστυνομία στην αντιμετώπιση του ενός τρίτου των περιπτώσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αντιτρομοκρατικής. Κάποιες απ’ τις πληροφορίες αυτές αφορούσαν στη δραστική αλλαγή συμπεριφοράς κάποιου ατόμου, άλλες σε ύποπτες δραστηριότητες.
Σε μια απ’ τις περιπτώσεις ένας λέκτορας πανεπιστημίου ειδοποίησε τις αρχές για έναν ριζοσπαστικοποιημένο φοιτητή του, ο οποίος ζητούσε να μάθει τι είδους βακτήρια μπορούν να αποδειχθούν φονικά
Μολαταύτα κάποιοι άνθρωποι εμφανίζονται «απρόθυμοι» να μιλήσουν αγνοώντας τι είδους βοήθεια ζητά η αστυνομία κι ο Ρόουλι κάλεσε το κοινό να εμπιστεύεται το ένστικτό του και να μη φοβάται να αναφέρει ο,τιδήποτε του προκαλεί ανησυχία.
Από το 2014 οι βρετανικές αρχές προβαίνουν σε τουλάχιστον μία σύλληψη υπόπτου ημερησίως. Το επίπεδο του συναγερμού για τρομοκρατική απειλή στη χώρα παραμένει στο «σοβαρό» -πράγμα που σημαίνει ότι μια επίθεση είναι «εξαιρετικά πιθανή».
Σε μεγάλο βαθμό οι απειλές προέρχονται απ’ το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος», αλλά κίνδυνο εξακολουθεί να συνιστά και η Αλ Κάιντα καθώς και η ακροδεξιά τρομοκρατία.