Ολάντ: Ο ρόλος της Γαλλίας και της Γερμανίας στη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα - iefimerida.gr

Ολάντ: Ο ρόλος της Γαλλίας και της Γερμανίας στη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε έναν ανεπίσημο απολογισμό της θητείας του ως πρόεδρος της Γαλλίας προχώρησε ο Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξή του σε ομάδα ευρωπαϊκών εφημερίδων (Sueddeutsche, Le Monde, Guardian, Vanguardia, La Stampa και Wyborcza).

Σε αυτή αναφέρθηκε τόσο στη συνεργασία του με τη Γερμανία, αλλά και στις πιο σκληρές στιγμές της κρίσης γύρω από το ελληνικό ζήτημα αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Παρίσι συνέβαλε ώστε να αμβλύνει τη θέση της η Γερμανία.

Αναφερόμενος στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ενότητα, στάθηκε στον κινητήριο ρόλο που έχει το ζευγάρι Γαλλίας και Γερμανίας. Με βάση τα παραπάνω αναφέρθηκε και στην στάση του Παρισιού απέναντι στο ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τον απερχόμενο Γάλλο πρόεδρο, το ζεύγος Γαλλίας και Γερμανίας «είναι απαραίτητο, εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας και ενότητα στα σημαντικά ζητήματα, δεν μπορεί να προχωρήσει η Ευρώπη». Όπως συμπληρώνει «αυτό όμως δεν αρκεί».

Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στη Γαλλία και τις Βρυξέλλες του προσάπτουν ότι είναι πολύ υποχωρητικός απέναντι στη Γερμανία, ο Φρανσουά Ολάντ χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Ελλάδας. «Η Γαλλία έκανε τη Γερμανία να προχωρήσει περισσότερο από όσο ήθελε», είπε και συνέχισε: «Όπως στην τραπεζική ένωση, αλλά και άλλο ένα παράδειγμα είναι η Ελλάδα».

«Η Γαλλία τόνιζε πόσο θα κόστιζε εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη. Και η Γερμανία φρόντισε στη συζήτηση να καθοριστούν οι όροι και οι δεσμεύσεις, τις οποίες επιπλέον τήρησε ο Αλέξης Τσίπρας», σημείωσε.

Τέλος σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν «σταμάτησε τον Σόιμπλε», ο Ολάντ απαντά: «Ας πούμε, ότι το κατάλαβε από μόνος του». «Θα μπορούσα να είχα φωνάξει "κικιρίκου", αλλά αυτή δεν θα ήταν σωστή μέθοδος. Αν παίζουμε με όρους όπως "η Γαλλία κέρδισε τη Γερμανία" ή "η Γερμανία πίεσε τη Γαλλία να υποταχθεί", τότε βγαίνουμε όλοι χαμένοι», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ