Πιστωτικά αρνητική για τις ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζει η Moody’s τη μείωση -για δεύτερο συνεχόμενο μήνα- των τραπεζικών καταθέσεων.
Οπως επισημαίνει στην ανάλυσή του ο οίκος, τα στοιχεία για τις καταθέσεις έρχονται τη στιγμή που οι επίσημοι εκπρόσωποι των πιστωτών της Ελλάδας επέστρεψαν στην Αθήνα στις 28 Φεβρουαρίου για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τη Moody’s, η μείωση των καταθέσεων αποδίδεται κυρίως στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, που μείωσε την εμπιστοσύνη των καταθετών. Η μείωση των καταθέσεων στα 119,7 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου αποτελεί χαμηλό 15ετίας για το σύστημα και υπονομεύει την προσπάθεια των τραπεζών να βελτιώσουν την χρηματοδότησή τους μειώνοντας την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, σημειώνει ο οίκος.
Αυτή η χρηματοδότηση αντιπροσώπευε το 22% των συνολικών τραπεζών assets τον Δεκέμβριο του 2016, από το οποίο το 14% σχετίζονταν με το ELA. αν και οι ελληνικές τράπεζες το 2016 έκαναν βήματα για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ELA, όπως για παράδειγμα αποκτώντας πρόσβαση στην διατραπεζική αγορά repo, η αύξηση των καταθέσεων είναι ζωτικής σημασίας για την μακροπρόθεσμη χρηματοδοτική τους δυνατότητα.
Επιπλέον, η πολυπόθητη ένταξη των Ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που θα βελτίωνε την εμπιστοσύνη επενδυτών και καταθετών, εξαρτάται από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Πάντως, σύμφωνα με την αμερικανικό οίκο αξιολόγησης τα στοιχεία για τις καταθέσεις έρχονται την ώρα που οι εκπρόσωποι των επίσημων πιστωτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέστρεψαν στην Αθήνα στις 28 Φεβρουαρίου για να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Αυτό δημιουργεί ελπίδες για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, που εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2016, και θα ήταν επωφελής για τις τράπεζας.