Σοκ προκαλεί η υποβάθμιση της Γαλλίας από την S&P - iefimerida.gr

Σοκ προκαλεί η υποβάθμιση της Γαλλίας από την S&P

Σοκ προκαλεί η υποβάθμιση της Γαλλίας από την S&P
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

σε BBB+Πριν καν ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοινώσει επίσημα την υποβάθμιση της Γαλλίας κατά μία μονάδα, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν επιβεβαίωσε με δήλωσή του στην γαλλική τηλεόραση την υποβάθμιση.Εκτός από την Γαλλία στο στόχαστρο του Οίκου είναι η αξιολόγηση ΑΑΑ και της Αυστρίας. Ήδη η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε πως ενημερώθηκε από την S&P για την υποβάθμιση της Ιταλίας και παράλληλα ο οίκος αναμένεται να υποβαθμίσει Ισπανία και Βέλγιο, ενώ αλώβητες θα βγουν μόνο η Ολλανδία, η Γερμανία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.

Έκτακτο Υπουργικό συγκάλεσε ο Σαρκοζί

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί προέδρευσε ενός έκτακτου υπουργικού συμβουλίου --σε στενή σύνθεση-- στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν και η υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές, ενώ λίγο μετά ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών έκανε την ανακοίνωση για την υποβάθνιση της χώρας τονίζοντας όμως ότι «Το ΑΑ+ είναι μια πολύ καλή αξιολόγηση» και πρόσθεσε «Η υποβάθμιση της Γαλλίας σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων» αποκλείοντας το σενάριο λήψης νέων μέτρων λιτότητας, ενώ πρόσθεσε με νόημα «δεν είναι καλό νέο αλλά δεν έρχεται η καταστροφή».

Νωρίτερα το απόγευμα το Χρηματιστήριο του Παρισιού πέρασε στο «κόκκινο» υποχωρώντας κατά -0,13% μετά τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's σκοπεύει να υποβαθμίσει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και ιδίως τη Γαλλία.

Σημαντική πτώση κατέγραψαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στις 17:45 το Χρηματιστήριο στο Παρίσι υποχωρούσε κατά -1,05%, αυτό της Φρανκφούρτης κατά -1,47%, του Λονδίνου κατά -1,18%, του Μιλάνου κατά -1,98% και της Μαδρίτης κατά -0,36%.

Στη Νέα Υόρκη η Γουόλ Στριτ άνοιξε με πτώση, κυρίως λόγω των κακών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της JPMorgan που επηρεάζουν τον τραπεζικό τομέα. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά -0,36% και ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατά -0,66%.

Την ίδια ώρα που τα χρηματιστήρια έπεφταν, τα επιτόκια των ισπανικών, ιταλικών και γαλλικών ομολόγων αυξάνονταν σημαντικά, ένδειξη της δυσπιστίας των αγορών απέναντι στην οικονομία των χωρών αυτών.

Η υποβάθμιση της Γαλλίας θα υποβαθμίσει και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Τον Δεκέμβριο, ο S&P's είχε τοποθετήσει την αξιολόγηση των 15 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική --περιλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης-- και ανέφερε ότι οι «συστημικές πιέσεις» εντείνονταν καθώς οι όροι αναχρηματοδότησης του χρέους των 17 χωρών της ευρωζώνης επιδεινώνονταν.

Έκτοτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χορήγησε στο τραπεζικό σύστημα έκτακτη χρηματοδότηση για να αποτρέψει μια ενδεχόμενη έλλειψη πιστώσεων.

Όταν είχε προβεί σε εκείνη την ανακοίνωση ο S&P's είχε προειδοποιήσει ότι ήταν πιθανό να υποβαθμίσει και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

«Η συνέπεια της υποβάθμισης της Γαλλίας είναι ότι το ΕΤΧΣ δεν μπορεί να διατηρήσει το τριπλό Α», σχολίασε ο Γιεργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank.

«Μπορεί να αναστατώσει τις αγορές βραχυπρόθεσμα αλλά δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα σε έναν κόσμο στον οποίο οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία επίσης δεν έχουν τριπλό Α πλέον. Το τριπλό Α είναι είδος απειλούμενο με εξαφάνιση», είπε.

.«Να είστε σε ετοιμότητα απόψε, αφού κλείσουν οι αγορές στις ΗΠΑ», δήλωσε άλλη πηγή χώρας-μέλους της ευρωζώνης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ