Από τον Φεβρουάριο η Frontex συνδράμει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών στα σύνορα της χώρας μας με την ΠΓΔΜ και για έναν χρόνο.
Κάθε ημέρα, αστυνομικοί της Frontex και οι Ελληνες συνάδελφοί τους περιπολούν την περιοχή. «Ξεκινάμε από τον αστυνομικό σταθμό (στους Ευζώνους), με μια σύντομη ενημέρωση για το τι έγινε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης βάρδιας. Μετά συνήθως διενεργούμε ελέγχους εδώ, στον σιδηροδρομικό σταθμό, σε άδεια βαγόνια και εγκαταλελειμμένα κτίρια και συνεχίζουμε περιπολώντας κατά μήκος των συνόρων με την ΠΓΔΜ, σε κάποια χωριά κοντά στα σύνορα για να δούμε αν υπάρχει κάποιος», δήλωσε στο ΑΠΕ ο Σβεν Ελμπρεχτ, Γερμανός αστυνομικός που τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετέχει στην αποστολή της Frontex στα σύνορα Ελλάδας-ΠΔΓΜ.
Κάποιες φορές οι έλεγχοι γίνονται με τη συμμετοχή ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου. Ενα φλιτζάνι τσάι, μία εστία φωτιάς που σιγοκαίοι, υπνόσακοι ή πετσέτες που δεν υπήρχαν εκεί μία ημέρα νωρίτερα μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι κάποιες πέρασε από εκεί. «Αλλες φορές, ύστερα από βροχή, παρατηρούμε πατημασιές στο χώμα», συμπλήρωσε ο Ελμπρεχτ.
Επικεφαλής της περιπόλου είναι Ελληνας αστυνομικός, ο οποίος ζητά τα χαρτιά από το πρόσωπο που ελέγχεται και στη συνέχεια- αν χρήζει περαιτέρω διερεύνησης η υπόθεση- τότε το άτομο οδηγείται στο αστυνομικό τμήμα. Οσο για τη συνεργασία με τους ανθρώπους της Frontex, όπως λέει η αστυνόμος Α' Φωτεινή Γκαγκαρίδου, είναι πολύ καλή. «Συνεννοούμαστε πολύ καλά. Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε πράγματα απ' αυτούς κι αυτοί από εμάς γιατί βλέπουν εδώ μια κατάσταση πολύ διαφορετική απ' αυτήν που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους», εξήγησε.
Από την άλλη, πολλές φορές οι Γερμανοί αστυνομικοί επικοινωνούν άψογα και με τους ντόπιους, στη γλώσσα τους μάλιστα. «Κάποιοι απ' αυτούς έχουν εργαστεί στο παρελθόν στη Γερμανία και μου μιλούν απευθείας στα γερμανικά. Θέλουν να μάθουν τι κάνουμε εδώ. Μερικές φορές μας δίνουν και κάποιο στοιχείο για κάτι που είδαν ή για κάποιο θέμα που μπορεί να ενδιαφέρει», σημείωσε ο Ελμπρεχτ.
Η Frontex στην Ελλάδα
Επτακόσια σαράντα μέλη της Frontex είναι ανεπτυγμένα στα ελληνικά νησιά (Λέσβος, Κως, Χίος, Λέρος και Σάμος) και στηρίζουν τις ελληνικές Αρχές στην καταγραφή και τη λήψη αποτυπωμάτων των μεταναστών, καθώς και στις διαδικασίες ελέγχου. Πέρυσι -σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία- η Frontex συμμετείχε στη διάσωση 40.000 και πλέον μεταναστών στο Αιγαίο.
Εκτός των συνόρων Ελλάδας- ΠΓΔΜ, η Frontex έχει αναπτύξει προσωπικό και στα χερσαία σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας (συνολικά 40 άτομα και στις δύο αποστολές). Στα χερσαία σύνορα, ειδικευμένοι αξιωματικοί της Frontex στηρίζουν τις εθνικές Αρχές που φιλοξενούν την επιχείρηση σε δράσεις επιτήρησης των συνόρων προκειμένου να εντοπιστούν -μεταξύ άλλων- τυχόν παράνομες διελεύσεις και περιστατικά που σχετίζονται με το διασυνοριακό έγκλημα. Βοηθούν επίσης στη συλλογή πληροφοριών για τα δίκτυα παράνομης διακίνησης, μέσω συνεντεύξεων (σε εθελοντική βάση) με μετανάστες. Οι πληροφορίες αυτές μοιράζονται με τις αρμόδιες εθνικές αρχές και τη Europol.
Σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές μέσω Ελλάδας, ο υψηλότερος ρυθμός εξακολουθεί να παρατηρείται στη θαλάσσια διαδρομή από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τη Frontex. Ωστόσο, ύστερα από την κοινή δήλωση Ελλάδας-Τουρκίας, τον Μάρτιο του 2016, οι αφίξεις αυτές κατέγραψαν πολύ σημαντική πτώση καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού, από τις 182.500 παράνομες συνοριακές διελεύσεις που εντοπίστηκαν πέρσι, οι 151.000 αφορούσαν το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, δηλαδή πριν από την κοινή δήλωση.
Φωτογραφίες: ΑΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ