Να επιβληθεί απαγόρευση των προεκλογικών εμφανίσεων Τούρκων πολιτικών σε όλη την ΕΕ ζήτησε ο καγκελάριος της Αυστρίας, προκειμένου να αποφευχθούν οι πιέσεις της Αγκυρας σε χώρες όπως η Γερμανία.
Ο Κρίστιαν Κερν, σε συνέντευξή του στην Welt, δήλωσε ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος στην Τουρκία πλήττει το κράτος δικαίου, περιορίζει τον διαχωρισμό των εξουσιών και αντιβαίνει τις αξίες της ΕΕ.
Το Σάββατο, η Αγκυρα απάντησε ότι θα αψηφήσει τις απαγορεύσεις σε Γερμανία και Ολλανδία και θα συνεχίσει να οργανώνει συγκεντρώσεις και στις δύο χώρες, καλώντας τους Τούρκους να ταχθούν υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε ως αντιδημοκρατική πρακτική τους περιορισμούς που επέβαλαν οι γερμανικές και οι ολλανδικές αρχές.
Ο Κερν, στις δηλώσεις του, κάλεσε την ΕΕ να τερματίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα και να ακυρώσει ή να μειώσει τη βοήθεια ύψους 4,5 δισ. ευρώ που προορίζεται να δοθεί στην Τουρκία ως το 2020.
«Πρέπει να δώσουμε νέα κατεύθυνση στις σχέσεις με την Τουρκία, απαλλαγμένοι από την ψευδαίσθηση ότι θα γίνει κράτος μέλος της ΕΕ», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος. «Η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές αξίες καταπατώνται. Η ελευθεροτυπία έχει μετατραπεί σε άγνωστη λέξη», πρόσθεσε.
Ακόμη, ο Κερν επέκρινε έντονα τη σύλληψη του Ντενίζ Γιουτζέλ, του ανταποκριτή της Welt στην Τουρκία, καθώς και πολλών άλλων δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών και δημοσίων λειτουργών.
Πάντως , ο Αυστριακός επισήμανε ότι η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος της ΕΕ σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια, τη μετανάστευση και την οικονομική συνεργασία, ενώ αναγνώρισε ότι η Αγκυρα τήρησε τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας για το μεταναστευτικό.