«Καγκελάριο εν αναμονή» έχουν χαρακτηρίσει αρκετοί Γερμανοί σχολιαστές τον υφυπουργό Οικονομικών Γενς Σπαν.
«Θα είναι αυτός ο διάδοχος της Μέρκελ;» διερωτάται σήμερα η ευρείας κυκλοφορίας λαϊκή Bild.
Ο μόλις 36 ετών και δεδηλωμένος ομοφυλόφιλος Σπαν ίσως να μην φαντάζει ο πιο κατάλληλος υποψήφιος για να διαδεχθεί την καγκελάριο στην ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU). Αλλά εδώ μιλάμε για έναν άνθρωπο φιλόδοξο. Αν και η ομοφυλοφιλία του ήταν γνωστή, ο ίδιος μίλησε για πρώτη φορά ανοιχτά το 2013, εξηγώντας ότι δεν θέλει, ως πολιτικός, να αυτοπροσδιορίζεται από τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, αλλά από την ικανότητά του να δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.
«Σίγουρα μια πολιτική διαδρομή σαν τη δική μου θα ήταν πολύ πιο δύσκολη πριν από 10 χρόνια», παραδέχεται. Όταν κατέβηκε για πρώτη φορά υποψήφιος στο Münsterland, μια βαθιά συντηρητική καθολική περιοχή, ορισμένοι στο κόμμα του εξαπέλυσαν μια δυσφημιστική εκστρατεία εναντίον του. «Προφανώς δεν απέδωσε», λέει.
Όμως ο Σπαν απορρίπτει την ιδέα ότι ο τρόπος ζωή του αντιστρατεύεται τις πολιτικές του απόψεις. «Εγώ δεν βλέπω καμία αντίφαση. Η κυρίαρχη κουλτούρα στη Γερμανία έχει γίνει πιο φιλελεύθερη την τελευταία δεκαετία, είτε πρόκειται για ομοφυλόφιλους είτε για το μεταναστευτικό. Φοβούμαι, όμως, ότι αυτή η ανοικτή νοοτροπία δέχεται έντονες πιέσεις απ’ μια πολύ συντηρητική εκδοχή του Ισλάμ και την ακροδεξιά αντίδραση κατά των μεταναστών και θα πρέπει να αγωνιστούμε σκληρά για να τη διατηρήσουμε».
Ο Γερμανικός Τύπος έχει φιλοξενήσει αρκετές φορές στα αφιερώματά του για τον Χριστιανοδημοκράτη υφυπουργό Οικονομικών, φωτογραφίες του με τον σύντροφό του, Ντάνιελ Φούνκε.
Με μια μαχητικότητα στα όρια της αλαζονείας ο Σπαν είδε το άστρο του να ανατέλλει όταν ως τομεάρχης Υγείας της CDU ζητούσε επίμονα μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και ενίσχυση της προστασίας δεδομένων – δύο θέματα ταμπού στο δημόσιο διάλογο στη χώρα του.
Στο κόμμα του είναι γνωστός ως ο «άνθρωπος-οδοστρωτήρας», όπως τον περιέγραψε η Sueddeutsche Zeitung ήδη από το 2012, ή ως «Μίστερ Θάρρος».
Το θέμα της μετανάστευσης και της ενσωμάτωσης των ξένων στη γερμανική κοινωνία έχει αναδειχθεί σε ένα από τα βασικά στοιχεία των δημόσιων παρεμβάσεών του Σπαν, οι οποίες του εξασφάλισαν και το παρατσούκλι «Ο Χορστ Ζεεχόφερ του CDU». «Ακόμη αισθάνομαι άβολα όταν περπατώ χέρι-χέρι με τον φίλο μου στους δρόμους του Βερολίνου», είχε δηλώσει πολύ πριν ξεσπάσει η προσφυγική κρίση, ενώ έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης της μπούρκας για τους δημόσιους χώρους.
Τώρα, δεν κρύβει ότι θεωρεί την παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων -οι οποίοι, όπως λέει, «έχουν μεγαλώσει σε κοινωνίες στις οποίες ο άνδρας μετράει περισσότερο από τη γυναίκα και ο αντισημιτισμός και η ομοφοβία ανήκουν στην καθημερινότητα»- επικίνδυνη για τη γερμανική κοινωνία. Εξακολουθεί πάντως να αυτοπροσδιορίζεται ως «φιλελεύθερος», ακόμη και όταν μιλάει για «κακώς εννοούμενη ανοχή» ή όταν ζητάει περισσότερη «τάξη και ασφάλεια».
Και με όχημα τέτοιες απόψεις -δημοφιλέστερες από εκείνες της Μέρκελ μέσα στο κόμμα του- βάζει πλώρη για το μέλλον.
«Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021 ο Σπαν θα είναι 40 ετών» επισημαίνει το γερμανικό δίκτυο "NTV" προσθέτοντας πως είναι μία καλή ηλικία για κάνει το μεγάλο βήμα...