Η Κίνα αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της -Κατά περίπου 7% - iefimerida.gr

Η Κίνα αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της -Κατά περίπου 7%

Φωτογραφία: AP/ Mark Schiefelbein
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κίνα πρόκειται να αυξήσει κατά περίπου 7% τον αμυντικό προϋπολογισμό της φέτος, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης.

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοινώνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της πάντα στις αρχές Μαρτίου. Το ποσοστό αύξησης είναι παρόμοιο με εκείνο της περασμένης χρονιάς (7,6%). Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την πρόθεσή του να κάνει «ιστορική αύξηση» στις αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες, κατά περίπου 10%.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα πάντως, φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είναι μονοψήφιο το ποσοστό αύξησης των αμυντικών δαπανών και το 7% για το 2017 σηματοδοτεί μία τάση σταθεροποίησης, μετά από τα επιπλέον 132 δισ. ευρώ που διατέθηκαν πέρυσι για αυτόν τον σκοπό. Ωστόσο, Ασιάτες και δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι πραγματικές δαπάνες των κινεζικών ένοπλων δυνάμεων είναι πολύ μεγαλύτερες.

Οταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να θεωρηθεί ότι η Κίνα εγείρει «στρατιωτική απειλή» για άλλες χώρες, η εκπρόσωπος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, Φου Γινγκ, απέκρουσε οποιαδήποτε κριτική. «Τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουν ξεσπάσει τόσες συγκρούσεις και τόσοι πόλεμοι στον κόσμο, προξενώντας αναρίθμητους νεκρούς και τραυματίες (...) Για ποιους από αυτούς τους πολέμους ευθύνεται η Κίνα;», είπε και συμπλήρωσε «η Κίνα δεν έχει βλάψει ποτέ μια άλλη χώρα».

Παρότι η Κίνα έχει δεκαπλασιάσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό μέσα σε 15 χρόνια, βρίσκεται πολύ μακριά από εκείνον των ΗΠΑ. Ο αμερικανικός στρατός έχει έναν προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 604,5 δισεκατομμύρια δολάρια (575 δισ. ευρώ), σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) του Λονδίνου.

Οι κινεζικές στρατιωτικές δαπάνες είναι πάντως υψηλότερες από αυτές της Ρωσίας (στην τρίτη θέση παγκοσμίως, με 56 δισ. ευρώ), της Σαουδικής Αραβίας (54,1), του Ηνωμένου Βασιλείου (49,9), ή της Γαλλίας (44,9), κατά την ίδια πηγή.

Ο κινεζικός στρατός, οι στρατιώτες του οποίου έχουν υποδιπλασιαστεί σε σχέση με τη δεκαετία του ’80, παραμένει ο μεγαλύτερος στον κόσμο σε αριθμό στελεχών (2 εκατομμύρια), χωρίς να υπολογίζεται το NATO.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κίνα αμυντικές δαπάνες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ