Η νιγηριανή συγγραφέας Chimamanda Ngozi Adichie διερευνά τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σήμερα και προσφέρει στους αναγνώστες τον ορισμό του φεμινισμού στον 21ο αιώνα· έναν ορισμό που βασίζεται στην αποδοχή και την ευαισθητοποίηση.
Τι σημαίνει σήμερα φεμινισμός;
Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει η νιγηριανή συγγραφέας Chimamanda Ngozi Adichie στο κείμενό της, το οποίο βασίζεται στην εξαιρετικά δημοφιλή και ομότιτλη ομιλία της στα TEDx. Η συγγραφέας αντλεί στοιχεία από την προσωπική της εμπειρία στις ΗΠΑ, στην πατρίδα της τη Νιγηρία και αλλού, για να εξηγήσει γιατί το χάσμα των φύλων βλάπτει σοβαρά τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες.
Η Adichie ήταν σχεδόν δεκατεσσάρων όταν σε έναν καυγά ο φίλος της την αποκάλεσε για πρώτη φορά «φεμινίστρια». Όταν εκείνη γύρισε στο σπίτι το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να κοιτάξει στο λεξικό για να καταλάβει τι σήμαινε η άγνωστη εκείνη λέξη. Στα χρόνια που ακολούθησαν εκείνη διαπίστωσε ότι η λέξη αυτή έχει ένα πολύ βαρύ και αρνητικό φορτίο. Σήμερα, η συζήτηση περί φεμινισμού άλλοτε προκαλεί αμηχανία κι άλλοτε εκνευρισμό στους ανθρώπους.
Η συγγραφέας αντλεί παραδείγματα από την καθημερινή ζωή και τις εργασιακές σχέσεις και διαπιστώνει πως σε ζει σε μια πόλη όπου το ευχαριστώ το εισπράττει ο άνδρας που τη συνοδεύει, ακόμη κι όταν είναι εκείνη που δίνει το φιλοδώρημα· όπου εκείνη μπορεί να θεωρηθεί επαγγελματίας του σεξ, αν τύχει και μπει μόνη της σε λόμπι ξενοδοχείου· όπου στα καλά εστιατόρια οι σερβιτόροι απευθύνουν χαιρετισμό μόνο στους άνδρες· όπου εκείνη δεν μπορεί να πάει σε ένα κλαμπ μόνη της χωρίς συνοδό. Όπως διαπιστώνει η συγγραφέας, όταν κάτι το βλέπουμε ξανά και ξανά, γίνεται φυσιολογικό, και το πρόβλημα με το φύλο είναι ότι ορίζει το πώς θα έπρεπε να είμαστε αντί να αναγνωρίζει το πώς ακριβώς είμαστε. Είναι καιρός να εστιάσουμε περισσότερο στα ενδιαφέροντα και στις ικανότητες των ανθρώπων και λιγότερο στα παραδοσιακά χαρακτηριστικά του φύλου τους. Χωρίς το βάρος των έμφυλων προσδοκιών, οι άνθρωποι θα είναι πολύ πιο ελεύθεροι να εκφράσουν τον πραγματικό, μοναδικό εαυτό τους.
Ας είμαστε όλοι φεμινιστέςΤο βιβλίο «Ας είμαστε όλοι φεμινιστές» έχει ήδη κυκλοφορήσει σε πολλές χώρες. Στη Σουηδία ο εκδοτικός οίκος συνεργάστηκε με το Σουηδικό Λόμπι Γυναικών για τη διανομή του βιβλίου στα λύκεια της χώρας, με την ελπίδα οι καθηγητές να εντάξουν το βιβλίο στη διδασκαλία τους. Στόχος να ανοίξει ο διάλογος για το φεμινισμό και την ισότητα των δύο φύλων.
«Είμαι φεμινίστρια επειδή θέλω να ζω σε έναν κόσμο πιο δίκαιο. Είμαι φεμινίστρια επειδή θέλω να ζω σε έναν κόσμο όπου ποτέ δεν θα λένε στις γυναίκες ότι μπορούν ή δεν μπορούν, ότι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν κάτι επειδή είναι γυναίκες. Θέλω να ζω σε έναν κόσμο όπου άνδρες και γυναίκες είναι πιο ευτυχισμένοι. Όπου δεν περιορίζονται από έμφυλους ρόλους. Θέλω να ζω σε έναν κόσμο όπου άντρες και γυναίκες είναι πραγματικά ίσοι. Και γι’ αυτό είμαι φεμινίστρια» είπε η συγγραφέας σε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό της προς τους μαθητές της Σουηδίας κατά τη συνέντευξη τύπου για την πρωτοβουλία.
Το βιβλίο της Chimamanda Ngozi Adichie «Ας είμαστε όλοι φεμινιστές» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της βραβευμένης Μαρίας Ξυλούρη.