O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος -κατά την τοποθέτησή του στο 2ο Φόρουμ των Δελφών- άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους (και) προς την εφορία εφόσον κρίνεται ανεπίδεκτο είσπραξης.
«Πρέπει να έχουμε τη γενναιότητα να πούμε πόσα από αυτά τα χρήματα μπορούν να εισπραχθούν» τόνισε αρχικά ο κ. Λιάκος και συνέχισε:
«Πρέπει να δείξουμε και εμείς ως πολιτικό σύστημα θάρρος», ανέφερε και εξήγησε τη θέση του: «Κάθε μήνα ανακοινώνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Τα μισά είναι πραγματικά χρέη και τα άλλα μισά είναι πρόστιμα και προσαυξήσεις το μεγαλύτερο κομμάτι των οποίων είναι σε εταιρείες οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν».
Να σημειωθεί πως το συνολικό χρέος των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων προς την εφορία φτάνει τα 96 δισ. Ευρώ.
Για τα χρέη των ιδιωτών (επιχειρήσεων) ο κ. Λιάκος σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα με «γενναιότητα», στο τι πραγματικά μπορεί να κερδίσει η ελληνική οικονομία. Υπάρχει, όπως είπε, το παράδειγμα Χρηματιστηριακής που οφείλει 5 δισ. ευρώ με τις προσαυξήσεις, ο ιδιοκτήτης δεν είναι στη ζωή και τίθεται εν αμφιβόλω τι μπορεί τελικά να εισπράξει το κράτος.
Στην παρέμβασή του ο κ. Λιάκος εστίασε στη μετά-μνημονιακή εποχή κάνοντας λόγο για την ανάγκη εθνικού σχεδίου που απαιτεί εθνική συνεννόηση.
Τέλος ο κ. Λιάκος παραδέχθηκε ότι η επιμήκυνση της λήξης του χρέους είναι η ρεαλιστική λύση αυτή τη στιγμή για τη διευθέτηση του, προσθέτοντας ότι όσο μεγαλύτερη αυτή θα είναι, τόσο ομαλότερα θα είναι τα δημοσιονομικά μονοπάτια.