Αθώος ο πρώην Αιγύπτιος πρόεδρος Μουμπάρακ -Για τη δολοφονία διαδηλωτών το 2011 - iefimerida.gr

Αθώος ο πρώην Αιγύπτιος πρόεδρος Μουμπάρακ -Για τη δολοφονία διαδηλωτών το 2011

Φωτογραφία: AP Photo/Amr Nabil
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απαλλάχθηκε από την κατηγορία ανάμιξης στη δολοφονία διαδηλωτών κατά της διάρκεια εξέγερσης το 2011, ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η εξέγερση είχε ως αποτέλεσμα τον τερματισμό της 30ετούς διακυβέρνησής του, σε μια οριστική απόφαση που μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση του πρώην προέδρου.

Επειτα από μια ολοήμερη ακροαματική διαδικασία, ο δικαστής Άχμεντ Αμπντέλ Κάουι ανακοίνωσε: «Το δικαστήριο κηρύσσει αθώο τον κατηγορούμενο».

Το δικαστήριο απέρριψε επίσης τα αιτήματα των δικηγόρων των οικογενειών των θυμάτων να ξανανοίξει η διαδικασία των πολιτικών αγωγών, μην αφήνοντας καμία εναπομείνασα επιλογή για έφεση ή επανεκδίκαση, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νωρίτερα ο Χόσνι Μουμπάρακ αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στη δολοφονία των διαδηλωτών.

Ο Μουμπάρακ, 88 ετών, είχε καταδικαστεί από πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε ισόβια κάθειρξη το 2012 με την κατηγορία ότι συνωμότησε για τη δολοφονία 239 διαδηλωτών, διασπείροντας το χάος και δημιουργώντας ένα κενό ασφαλείας στη διάρκεια μιας εξέγερσης που κράτησε 18 ημέρες και η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011, όμως ένα εφετείο είχε διατάξει την επανεκδίκαση της υπόθεσης.

Η επανεκδίκαση της υπόθεσης κορυφώθηκε στο 2014 όταν αιγυπτιακό δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες. Όμως η γενική εισαγγελία είχε ασκήσει έφεση στην απόφαση και είχε διατάξει την επανεκδίκαση της υπόθεσης από το ανώτατο εφετείο της Αιγύπτου.
Καθισμένος σε αναπηρική καρέκλα σε κλουβί στο εδώλιο του κατηγορουμένου, χωρίς να φοράει τα χαρακτηριστικά μαύρα γυαλιά του, ο Μουμπάρακ αρνήθηκε σήμερα τις κατηγορίες.

Οπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μουμπάρακ υποστηρίζει επί μακρόν ότι είναι αθώος και έχει πει ότι η ιστορία θα κρίνει ότι είναι ένας πατριώτης που υπηρέτησε ανιδιοτελώς την πατρίδα του. Χαιρέτισε τους υποστηρικτές του που βρίσκονταν μεταξύ των δημοσιογράφων και άλλων παρισταμένων στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές εβδομάδες προτού ο Μουμπάρακ αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εξουσία.

Πολλοί Αιγύπτιοι που έζησαν καθ΄όλη την περίοδο της διακυβέρνησης του Μουμπάρακ θεωρούν πως ήταν μια περίοδος απολυταρχισμού και ρουσφετολογικού καπιταλισμού. Η ανατροπή του οδήγησε στη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων εκλογών στην Αίγυπτο, που έφεραν στην εξουσία τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Ωστόσο ο Μόρσι έμεινε μόνο έναν χρόνο στην εξουσία, καθώς μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της διακυβέρνησής του το 2013 προκάλεσαν στην ανατροπή του από τον τότε αρχηγό του στρατού στρατηγό Φάταχ αλ-Σίσι, ο οποίος αργότερα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2014.

Από τότε ο Σίσι έχει εξαπολύσει καταστολή κατά του Μόρσι και της οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων, η οποία απαγορεύθηκε ως τρομοκρατική.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Μόρσι σκοτώθηκαν μέσα σε μία ημέρα και χιλιάδες άλλοι φυλακίστηκαν με τον κύκλο να διευρύνεται γρήγορα για να συμπεριλάβει ακτιβιστές που ήταν στην πρώτη γραμμή της εξέγερσης του 2011 αλλά ήταν αντίθετοι στη διακυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Αντίθετα, πρόσωπα της εποχής Μουμπάρακ σταδιακά απαλλάσσονται από τις κατηγορίες και μία σειρά νόμων που περιορίζουν τις πολιτικές ελευθερίες έχουν εγείρει ανησυχίες μεταξύ των ακτιβιστών για επιστροφή του παλιού καθεστώτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χόσνι Μουμπάρακ Αίγυπτος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ