Στην Τράπεζα της Ελλάδος θα παραδώσει σήμερα ο ελεγκτικός οίκος BlackRock την μελέτη για τις επισφάλειες στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.
Η BlackRock στη μελέτη της παρουσιάζει για κάθε τράπεζα τις προβλέψεις της για την πορεία των «προβληματικών» δανείων σε βάθος τριετίας. Σύμφωνα με ορισμένες διαρροές που υπήρξαν τις τελευταίες ώρες, οι απομειώσεις από την όλη διαδικασία θα κυμανθούν μεταξύ 10 και 15 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, συμπληρώνοντας ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν οι ζημιές διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, κατά την επεξεργασία των σχετικών μεγεθών, θα υπολογίσει τις αναγκαίες διαγραφές που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά, λαμβανομένων υπόψιν των προβλέψεων που ήδη έχουν διενεργηθεί, αλλά και των αναμενόμενων εσόδων.
Αφού ολοκληρωθεί αυτή η εργασία, θα παραδοθεί στα πιστωτικά ιδρύματα προς τα τέλη Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου, ο λογαριασμός επισφαλειών που θα πρέπει να εμφανιστούν στα φετινά αποτελέσματα, προκειμένου οι ισολογισμοί των τραπεζών να παραμένουν «καθαροί».
Στο πλαίσιο αυτό, κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνουν πως μόλις «κλείσει» το PSI και οριστικοποιηθούν οι όροι της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, θα ζητηθεί από τις τράπεζες να καλύψουν και τις σχετικές ζημιές, προκειμένου ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) να επανέλθει στο ελάχιστο επιτρεπτό όριο του 10%.
Κατά συνέπεια, αναμένεται ότι περί τα τέλη Φεβρουαρίου η κάθε τράπεζα θα γνωρίζει τις κεφαλαιακές της ανάγκες, που θα προκύψουν λόγω των επιπλέον προβλέψεων, αλλά και του PSΙ.
Ο οδικός χάρτης της ανακεφαλαιοποίησης
Οι διοικήσεις των τραπεζών θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου τους δύο μήνες, δηλαδή μέχρι και τα τέλη Απριλίου, για να καταρτίσουν και να παρουσιάσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησής τους, τα οποία η τελευταία θα αξιολογήσει, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την υλοποίησή τους.
Τα πλάνα αυτά εκτός από αυξήσεις κεφαλαίου με έκδοση κοινών μετοχών ή ομολογιακών δανείων, θα μπορούν να περιλαμβάνουν και πώληση περιουσιακών στοιχείων, όπως οι θυγατρικές στο εξωτερικό.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, η εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως και τον ερχόμενο Αύγουστο, με στόχο ο ελάχιστος δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων όλου του κλάδου να βρίσκεται στο ελάχιστο επίπεδο του 10%.