Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ήρε την κοινοβουλευτική ασυλία της ηγέτιδας του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και υποψήφιας για την προεδρία της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν επειδή ανήρτησε στο Twitter φρικιαστικές φωτογραφίες από τη δράση των τζιχαντιστών.
Στη Γαλλία διεξάγεται έρευνα εις βάρος της Λεπέν, η οποία είναι μέλος της ευρωβουλής, επειδή ανήρτησε τον Φεβρουάριο του 2015 τρεις φωτογραφίες που απεικονίζουν εκτελέσεις ομήρων του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, περιλαμβανομένου και του αποκεφαλισμού του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέημς Φόλεϊ.
Το δρόμο για τη σημερινή απόφαση της Ολομέλειας είχε ανοίξει ανάλογη κίνηση της επιτροπής νομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής.
Η άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας θα επιτρέψει την άσκηση δίωξης εναντίον της Λεπέν. Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου κατηγορείται εν προκειμένω για τη «δημοσίευση βίαιων φωτογραφιών», που επισύρει ποινή έως και τριετούς φυλάκισης και πρόστιμο 75.000 ευρώ.
Την άρση της ασυλίας της Λεπέν είχε ζητήσει η εισαγγελία της Ναντέρ, στην περιοχή του Παρισιού, η οποία είχε ξεκινήσει δικαστική έρευνα σε βάρος της για «δημοσίευση βίαιων φωτογραφιών».
«Είμαι βουλευτής, είναι εντός του ρόλου μου να καταγγέλλω το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε η ίδια σήμερα το πρωί στο τηλεοπτικό δίκτυο LCP, πριν από την ψηφοφορία αυτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταγγέλλοντας μια «έρευνα πολιτικής σκοπιμότητας».
Η Μαρίν Λεπέν η οποία είχε κληθεί από δικαστή τον Απρίλιο του 2016 είχε αρνηθεί να παρουσιαστεί επικαλούμενη την κοινοβουλευτική της ασυλία.
Η Λεπέν, η οποία διεκδικεί την προεδρία της Γαλλίας σε μια αμφίρροπη κούρσα μαζί με τον ανεξάρτητο Εμανουέλ Μακρόν και τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν, έχει ήδη δει τις βουλευτικές της απολαβές να μειώνονται σε μια άλλη υπόθεση διασπάθισης κοινοτικών κονδυλίων και καταγγέλλει τις νομικές διαδικασίες εναντίον της ως πολιτική ανάμειξη στην προεκλογική εκστρατεία. Ζήτησε μάλιστα να επιβληθεί μορατόριουμ στις δικαστικές έρευνες μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.
Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι η Λεπέν αναμένεται να κερδίσει στον Α΄Γύρο, αλλά να χάσει στον Β’ και δείχνουν ότι οι νομικές της περιπέτειες ελάχιστα επηρεάζουν τους οπαδούς της.
Η ασυλία της Λεπέν είχε αρθεί και το 2013. Δύο χρόνια αργότερα ασκήθηκε δίωξη εναντίον της για «υποκίνηση διακρίσεων βάσει των θρησκευτικών πεποιθήσεων» επειδή συνέκρινε τις δημόσιες προσευχές των μουσουλμάνων με τη ναζιστική κατοχή της Γαλλίας στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η εισαγγελία τελικά πρότεινε να αποσυρθούν οι κατηγορίες.