Ραγκούσης: «Θέλουμε κόμμα αρχών ή κόμμα παραγόντων;» - iefimerida.gr

Ραγκούσης: «Θέλουμε κόμμα αρχών ή κόμμα παραγόντων;»

Γιάννης Ραγκούσης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι καταστατικές διαδικασίες για εκλογή αρχηγού από τη βάση και μην μπει καν σε ψηφοφορία στο Εθνικό Συμβούλιο το ενδεχόμενο εκλογής από Κοινοβουλευτική Ομάδα ή Συνέδριο ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης.

Προειδοποίησε δε ότι μια καταστατική απόκλιση θα ισοδυναμεί με συνταγή βέβαιης παρακμής και συρρίκνωσης. «Το ΠΑΣΟΚ που φοβάται τους πολίτες ή προσπαθεί να αποφύγει την κρίση τους, καλύτερα να μην υπάρχει» είπε αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά μερίδας βουλευτών που προωθούν εκλογή από περιορισμένης σύνθεσης όργανο.

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τους πολίτες από την πορεία της δημοκρατικής παράταξης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης προσθέτοντας: «Θέλουμε κόμμα αρχών ή κόμμα παραγόντων; Κόμμα σύγχρονο ευρωπαϊκό ή παλαιοκομματισμός της δεκαετίας του '60; Δεν νοείται η τήρηση των προβλέψεων του καταστατικού να βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια ή να τελεί υπό την κρίση κανενός».

Σε ερώτηση του iefimerida.gr απάντησε ότι «επιφυλάσσεται» για το τι θα πράξει ο ίδιος στο Εθνικό Συμβούλιο εφόσον προκριθεί μια τέτοια ψηφοφορία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα απόσχει και δεν θα νομιμοποιήσει σχετικές μεθοδεύσεις. Υποστήριξε ότι δεν συντρέχουν έκτακτες συνθήκες τέτοιες που να μην επιβάλλουν την τήρηση του καταστατικού καθώς μεσολαβούν δύο περίπου μήνες μέχρι τις εκλογές.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ είναι:

  • Ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης, κάτι που πρώτος είχε προτείνει στις 27/12 στην συνεδρίαση του διευρυμένου πολιτικού συμβουλίου. Εκ των υστέρων συντάχθηκε με αυτό, μόλις χθες, και η Αννα Διαμαντοπούλου.
  • Παράλληλα προετοιμασία Εθνικής Συνδιάσκεψης (ανοικτής στην κοινωνία) λογοδοσίας και πολιτικών θέσεων.
  • Αμέσως μετά το PSI και τη δανειακή σύμβαση ξεκινά η εφαρμογή του καταστατικού όπως προβλέπεται, δηλαδή εκλογή από τη βάση.

Χρονικά η εκτίμηση του είναι ότι όλα αυτά θα γίνουν τον Μάρτιο. Επέμεινε με έμφαση στην τήρηση του καταστατικού λέγοντας πως είναι αδιανόητο να μην τηρηθεί και πως πρόκειται για «τήρηση αρχών» όχι απλώς κάποιων τυπικών διαδικασιών. Μάλιστα είπε πως κατ' αναλογίαν παράβαση του καταστατικού θα ισοδυναμούσε με το να κληθεί η Βουλή να αποφανθεί εάν πρέπει να τηρήσει το Σύνταγμα.

Όταν στον κ. Ραγκούση επισημάνθηκε ότι το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ δεν είχε τηρηθεί ούτε το 2007 με τις ανακηρύξεις υποψηφίων απάντησε χαμογελώντας: «Δεν μπορεί να πούμε ότι θα αποφασίσουν για το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης, όσων το όνομα αρχίζει από «Α». Τέλος επέμεινε στην άποψη του ότι πρέπει να υπάρχει ασυμβίβαστο υποψήφιου αρχηγού και υπουργού ενώ σε ερώτημα αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος άφησε να εννοηθεί ότι δεν το σκέπτεται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ