Την πρόταση που έκανε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την οδική ασφάλεια, σχολίασε ο υφυπουργός Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης, το πρωί (2/3) της Πέμπτης.
Ο υφυπουργός Μεταφορών επιβεβαίωσε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή προστίμων για τροχαίες παραβάσεις αναλόγως με το εισόδημα, τονίζοντας παράλληλα ότι το διοικητικό μέρος του προστίμου πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να καταλαβαίνει πόσο κακό προκαλεί.
«Το ίδιο είναι να ξέρεις ότι θα πληρώσεις 50 ευρώ πρόστιμο για μια παράβαση όταν έχεις εισόδημα 10.000 ευρώ και το ίδιο όταν έχεις 100.000 ευρώ», αναρωτήθηκε ο υφυπουργός
«Στην διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για την οδική ασφάλεια, παρουσιάστηκαν από το υπουργείο δι' εμού 2-3 απόψεις. Η μία από αυτές, είναι να περιληφθεί μέσα στις πρόνοιες του ποινικού κώδικα, αλλά των διοικητικών μέτρων, σε κάποιον που προκαλεί θανατηφόρο δυστύχημα, ή σωματική βλάβη, να επιβάλλεται εν είδη κοινωνικής θητείας, να προσφέρει εργασία στην απάλειψη του πόνου συνανθρώπων μας που νοσηλεύονται από τέτοια αιτία», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι δεύτερη πρότασή του είναι η επιβολή χρηματικού προστίμου βάσει του εισοδήματος του παραβάτη, σημειώνοντας πως «η κάθε ποινή έχει δύο στόχους, η μία να συνετίσει αυτόν που έκανε την παράβαση και η άλλη να αποτρέψει κάποιον από το να την κάνει».
«Θέλουμε να αποτρέψουμε τον εν δυνάμει παραβάτη, είναι το ίδιο αν θα πληρώσει 50 και 100 ευρώ, αν έχει εισόδημα 10.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ. Το θύμα δεν το νοιάζει το πρόστιμο. Το ένα μέτρο που έχει να κάνει με την ποινή και απειλείται με φυλάκιση κάποιος ο οποίος τραυμάτισε είτε θανάσιμα, είτε βαριά, έναν συνάνθρωπό του. Το διοικητικό μέρος του προστίμου όμως, πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να καταλαβαίνει πόσο κακό προκαλεί», είπε.