Μπορεί οι εκκρεμότητες στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, που ήδη έχει δοθεί για δημόσια διαβούλευση να είναι ελάχιστες ωστόσο οι διαπραγματεύσεις του αρμόδιου υπουργείου Οικονομίας με τους δανειστές είναι κομβικής σημασίας αφού θα καθορίσουν το ύψος των οφειλών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση.
Ενα από τα βασικά «αγκάθια» στη σημαντική αυτή ρύθμιση που περιμένουν τόσο οι τράπεζες όσο και οι επιχειρήσεις είναι το ελάχιστο ύψος των οφειλών δηλαδή το κατώφλι που θα πρέπει να έχει μια επιχείρηση ώστε να δικαιούται να υπαχθεί στον μηχανισμό. Η κυβερνητική πρόταση και η οποία ενσωματώθηκε στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ορίζει το όριο αυτό στις 20.000 ευρώ.
Από την πλευρά τους οι δανειστές ζητούν να διαμορφωθεί το κατώφλι να διαμορφωθεί στις 50.000 ευρώ προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα μαζικών προσφυγών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που θα προκαλούσαν συμφόρηση στο σύστημα.
Το «κούρεμα» των οφειλών προς το Δημόσιο είναι άλλο ένα βασικό σημείο διαφωνίας με τους πιστωτές, που επιμένουν η διαγραφή να αφορά και στους παρακρατούμενους φόρους, δηλαδή τον ΦΠΑ και τον ΦΜΥ. Η αιτιολογία για αυτή την απαίτηση είναι ότι το «κούρεμα» οφειλής, για όσες επιχειρήσεις προκριθεί ως λύση για τη βιωσιμότητά τους, να γίνεται χωρίς εξαιρέσεις και να είναι σε αναλογία με το «κούρεμα» που προκύπτει για τους υπόλοιπους πιστωτές, δηλαδή τις τράπεζες και τους προμηθευτές. Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δεν εισήχθη ρύθμιση με την οποία θα επιτρέπεται η διαγραφή οφειλών που έχουν προέλθει από τη μη απόδοση ΦΠΑ και ΦΜΥ.
Τα θέματα αυτά -όπως και η έναρξη ισχύος του νόμου για την οποία επίσης υπάρχει διαφωνία, καθώς οι δανειστές ζητούν τη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν έως το πρώτο εξάμηνο του 2016 ενώ η κυβέρνηση έχει θέσει ως όριο την 31η Δεκεμβρίου του 2016- θα συζητηθούν στη σημερινή συνάντηση που θα έχουν οι αρμόδιοι υπουργοί με τους επικεφαλής των θεσμών κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.