Ιρακινές δυνάμεις έφθασαν σε απόσταση βολής απ’ τα κεντρικά κρατικά κτίρια της Μοσούλης, έναν απ’ τους βασικούς στόχους της επιχείρησης ανακατάληψης της πόλης απ’ το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος.
Τρομοκρατημένοι άμαχοι εγκαταλείπουν τη ζώνη πυρός, ορισμένοι διαφεύγουν προς τις κυβερνητικές γραμμές, με τις σφαίρες των τζιχαντιστών να σφυρίζουν δίπλα τους. Άλλοι, ωστόσο, αναγκάζονται να υποχωρήσουν στις περιοχές που ελέγχουν οι σουνίτες εξτρεμιστές.
Ο ιρακινός στρατός κατέλαβε τον ανατολικό τομέα της Μοσούλης τον περασμένο Ιανουάριο μετά από 100 μέρες σκληρών μαχών και στις 19 Φεβρουαρίου εξαπέλυσε επίθεση στις συνοικίες που βρίσκονται δυτικά του ποταμού Τίγρη.
Αν νικήσουν το «Ισλαμικό Κράτος» στη Μοσούλη τότε θα έχουν συντρίψει την ιρακινή πτέρυγα του χαλιφάτου που ίδρυσε ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι το 2014 σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας. Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ πιστεύει ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχουν πέσει τόσο η Μοσούλη όσο και η Ράκκα, η de facto πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στη Συρία.
Η κατάληψη του κυβερνείου και του μεγάρου του περιφερειακού συμβουλίου της Μοσούλης θα βοηθήσει τις ιρακινές δυνάμεις να επιτεθούν στους εξτρεμιστές στο γειτονικό κέντρο της παλιάς πόλης, ενώ έχει και συμβολική σημασία σηματοδοτώντας την αποκατάσταση της κρατικής αρχής στην ιρακινή μεγαλούπολη.
Μονάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αντιμετώπισαν τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών του «Ισλαμικού Κράτους» και οβίδες κατά την προέλασή τους ανατολικά προς την συνοικία Γουάντι αλ Χατζάρ, ώστε μαζί με άλλες δυνάμεις που μετέχουν στην επιχείρηση να αποκλείσουν την πρόσβαση στις νότιες περιοχές της πόλης.
Οι τζιχαντιστές πυρπόλησαν σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα ώστε κάτω απ’ το προπέτασμα καπνού να μην μπορούν να τους εντοπίσουν από ψηλά. Ενώ υποχρέωσαν τους κατοίκους στις ζώνες που ελέγχουν να βγάλουν τα αυτοκίνητά τους στους δρόμους για να εμποδίσουν την προέλαση των οχημάτων του ιρακινού στρατού.
Την ίδια ώρα άνδρες του Μηχανικού άρχισαν την επισκευή της νοτιότερης απ’ τις πέντε γέφυρες της Μοσούλης, που κατελήφθη χθες, ώστε να μπορέσουν να περάσουν ενισχύσεις και εφόδια απ’ τον ανατολικό τομέα στην εμπόλεμη ζώνη.
Εκεί πιστεύεται ότι έχουν εγκλωβιστεί κάπου 750.000 άμαχοι και μερικές χιλιάδες τζιχαντιστές, οι οποίοι προσπαθούν με παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα, drones, ελεύθερους σκοπευτές και νάρκες να αποκρούσουν την επίθεση μιας δύναμης 100.000 ανδρών, μελών των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, Κούρδων μαχητών πεσμεργκά και σιϊτικών πολιτοφυλακών.
Σύμφωνα με την ιρακινή κυβέρνηση 14.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής το δυτικό τομέα, ανεβάζοντας σε 175.000 τον συνολικό αριθμό των εκτοπισμένων κατοίκων της Μοσούλης από την έναρξη της επιχείρησης ανακατάληψής της στα μέσα Οκτωβρίου.