Τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα από τις εισπράξεις του ΦΠΑ έφτασαν μερικά 24ωρα πριν φτάσουν οι Θεσμοί στην Αθήνα.
Το δεύτερο καμπανάκι σήμανε λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη, πρώτη συνάντηση για τα μέτρα που θα «σημαδέψουν» τους Προϋπολογισμούς του 2018 και εφεξής.
Μετά από τη ψυχρολουσία της υστέρησης κατά 88 εκατ. ευρώ των εισπράξεων ΦΠΑ τον Ιανουάριο (όλες οι δραστηριότητες πλην καυσίμων και τσιγάρων), τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής για τις πωλήσεις του… «εορταστικού» Δεκεμβρίου ήρθαν για επιβεβαιώσουν το πρόβλημα. Τι δείχνουν αυτά τα στοιχεία; Ότι με εξαίρεση τα super markets- που ως γνωστόν ειδικά τις γιορτές έχουν την τιμητική τους- όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες «καταβυθίστηκαν». Τα πολυκαταστήματα είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται κατά 5,2%, παρά το ότι οι γιορτές «επιβάλλουν» αγορές, τα καταστήματα τροφίμων- ποτών είδαν τις πωλήσεις τους μειωμένες κατά 6,2%, φαρμακεία- καλλυντικά είχαν πτώση πωλήσεων 4,9%, τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης είχαν πτώση 2,3%, τα καταστήματα οικιακού εξοπλισμού 2,6%. Το μόνο… φως βγήκε από τα καταστήματα βιβλίων- χαρτικών, με αύξηση πωλήσεων κατά 3,2%.
Ειδικά όσον αφορά στα πρατήρια καυσίμων, η πτώση των πωλήσεων κατά 3,3% προφανώς αντικατοπτρίζει τις αυξήσεις των λιανικών τιμών ελέω διεθνών ανατιμήσεων (οι αυξήσεις των φόρων ξεκίνησαν την 1η Ιανουαρίου) και παρά την υπέρβαση του στόχου εσόδων ΦΠΑ τον Ιανουάριο (προφανώς οι αυξήσεις φόρων απορρόφησαν τη μείωση της κατανάλωσης), ο στόχος για 422 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου στα καύσιμα φαντάζει ήδη δύσκολος.
Η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ και η διατηρησιμότητα της υπεραπόδοσης του 2016 στα επόμενα έτη, είναι ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης. Πέρα από το ΔΝΤ, που επιμένει ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της υπεραπόδοσης οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους άρα δεν αλλάζει η εκτίμηση του για πλεόνασμα μόλις 1,5% το 2018, επιφυλάξεις διατηρούν και οι Ευρωπαίοι. Από την κατάληξη αυτής της συζήτησης θα κριθεί, πάντως, η ένταση των μέτρων που θα νομοθετηθούν προκαταβολικά, καθώς και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.