Μαυρωτάς (Ποτάμι): Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε παράλληλο τραπεζικό σύστημα μέσω Attica Bank - iefimerida.gr

Μαυρωτάς (Ποτάμι): Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε παράλληλο τραπεζικό σύστημα μέσω Attica Bank

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εντάξει την Τράπεζα Αττικής στον σχεδιασμό του για τη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, το οποίο δεν θα είναι υπό την άμεση εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς εξηγώντας παράλληλα ότι «για αυτό άλλωστε άσκησε όλη του την επιρροή (βλ. Δραγασάκης, Σπίρτζης) για να πετύχει η ανακεφαλαιοποίησή της (κυρίως με χρήματα μηχανικών από το ΤΣΜΕΔΕ), έτσι ώστε να υπάρχει μια μη συστημική τράπεζα που να μπορεί να κάνει τις προνομιακές δανειοδοτήσεις σε προνομιακούς του φίλους όπως φαίνεται. Με ασαφείς κανόνες και διαδικασίες, από τράπεζα των μηχανικών έγινε τράπεζα των μηχανισμών».

Αναλυτικά όλα όσα γράφει ο κ. Μαυρωτάς:

Το θέμα της Τράπεζας Αττικής και των προνομιακών δανειοδοτήσεων σε φιλικούς στην κυβέρνηση επιχειρηματίες αναδείχθηκε από το Ποτάμι από τις πρώτες μέρες που κυκλοφόρησε το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος (Σεπτέμβριος 2016).

Στις 23 Σεπτεμβρίου συμμετέχοντας εκ μέρους του Ποταμιού στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, έγραφα στο twitter:

«Είδα το πόρισμα της Τράπεζας Αττικής. Τελικά το καλύτερο ζώδιο για να πάρεις δάνειο είναι ‘ΤΟΞΟΤΗΣ’...»

Όντως, η ομώνυμη εταιρία του κ. Καλογρίτσα είχε δανειστεί μέσα στο 2015 με σκανδαλωδώς προνομιακούς όρους (επιτόκια κάτω του κόστους, αλλεπάλληλες αυξήσεις πιστωτικού ορίου κλπ) ενώ η πιστοληπτική της ικανότητα, σύμφωνα με τη σχετική αξιολόγηση ήταν προβληματική.

Στις 29 Σεπτεμβρίου στην εξέταση του Διευθυντή Επιθεώρησης της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Πάσχα στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ γίνεται η ακόλουθη στιχομυθία για την τράπεζα Αττικής:

ΜΑΥΡΩΤΑΣ: "Το γεγονός ότι έδινε δάνεια με επιτόκιο χαμηλότερο από το 4,17% πως το κρίνετε; Είναι χαριστικό;"

ΠΑΣΧΑΣ: "Κύριε Βουλευτά, το πιο σημαντικό εύρημα για εμένα ήταν αυτό, ότι ένα μεγάλο, σημαντικό κομμάτι του χαρτοφυλακίου ήταν δεδομένο ότι τιμολογείτο κάτω του κόστος χρήματος…"

ΜΑΥΡΩΤΑΣ: "Άρα προνομιακά για κάποιους;"

ΠΑΣΧΑΣ: "Αυτό δεν είναι δικιά μου δουλειά. Τα «προνομιακά» ή όχι είναι δουλειά του Εισαγγελέα ή οποιουδήποτε άλλου."

Και τελικά το θέμα πρόσφατα παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη από τη Τράπεζα της Ελλάδος. Η αλήθεια είναι ότι αναγνωρίζοντας και διορθώνοντας τις παθογένειες από το παρελθόν, η Τράπεζα Αττικής θα πατάει πιο στέρεα στο μέλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εντάξει την Τράπεζα Αττικής στον σχεδιασμό του για τη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, το οποίο δεν θα είναι υπό την άμεση εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Για αυτό άλλωστε άσκησε όλη του την επιρροή (βλ. Δραγασάκης, Σπίρτζης) για να πετύχει η ανακεφαλαιοποίησή της (κυρίως με χρήματα μηχανικών από το ΤΣΜΕΔΕ), έτσι ώστε να υπάρχει μια μη συστημική τράπεζα που να μπορεί να κάνει τις προνομιακές δανειοδοτήσεις σε προνομιακούς του φίλους όπως φαίνεται. Με ασαφείς κανόνες και διαδικασίες, από τράπεζα των μηχανικών έγινε τράπεζα των μηχανισμών.

Το βασικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ όταν ακόμα η ελπίδα ερχόταν το 2015 ήταν ότι θα τελειώσει με τη διαπλοκή. Εννοούσε μάλλον τη διαπλοκή των άλλων, των προηγούμενων. Γι αυτό και έδωσε τόσο μεγάλη σημασία στη συγκεκριμένη εξεταστική επιτροπή όμως δεν υπολόγιζε ότι θα βγουν όλα τα άπλυτα στη φόρα, όχι μόνο τα πράσινα και τα γαλάζια λερωμένα ρούχα. Κι έτσι όλοι αντιληφθήκαμε ότι από κει που ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν ότι θα σκότωνε με τα βέλη του τον δράκο της διαπλοκής, τελικά αποδεικνύεται ότι ΤΟΞΟΤΗΣ και δράκος είναι το ίδιο και το αυτό…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ