Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή, πρώτη συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών.
Στη σημερινή συνάντηση με τους τέσσερις τεχνοκράτες της πάλαι ποτέ Τρόικα θα φανεί αν υπάρχει όντως πιθανότητα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα σε λίγες ημέρες, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, ή αν θα επιβεβαιωθούν όσοι εκτιμούν ότι έχουμε μπροστά μας ακόμη έναν μαραθώνιο.
Το “κλειδί” δεν είναι άλλο από τις διαθέσεις του ΔΝΤ, καθώς όπως αποδείχθηκε περίτρανα τις προηγούμενες εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι ακόμα κι αν διαφωνούν με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, συντάσσονται πίσω από τη γραμμή που χαράσσει. Οι πληροφορίες από το στρατόπεδο των δανειστών δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για έναν... υγιεινό περίπατο, καθώς οι απαιτήσεις για μέτρα 3,6 δισ ευρώ, ελάχιστα έχουν περιοριστεί. “Προς το 2% του ΑΕΠ” είναι η χαρακτηριστική απάντηση ευρωπαϊκών πηγών σε ερώτηση για την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές από τη συμφωνία.
Στην πραγματικότητα οι δανειστές θα εμφανιστούν ως μπλοκ απέναντι στην ελληνική ομάδα, χωρίς να έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους για τη δυναμική του ΑΕΠ και των πλεονασμάτων ως και το 2018, αφού το ΔΝΤ δεν δείχνει ιδιαιτέρως πρόθυμο να αλλάξει τους υπολογισμούς του και να αποδεχθεί τις εκτιμήσεις της Κομισιόν και της Αθήνας. Έάν έκανε, άλλωστε, έναν τέτοιο συμβιβασμό, θα υποχρεωνόταν να μεταβάλλει και την Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους, ενδεχόμενο που στην παρούσα φάση είναι απίθανο.
Η παγίδα δεν κρύβεται, ωστόσο, μόνο στους υπολογισμούς για το 2019, παρά το ότι η δημόσια συζήτηση των τελευταίων ημερών έχει περιοριστεί στα μέτρα και τα αντίμετρα που θα ισχύσουν από το 2019 και μετά. Πληροφορίες ακόμα κι από το ελληνικό στρατόπεδο συγκλίνουν στο ότι η διαφορά για την “τρύπα” του 2018 δεν πρέπει να υποτιμάται, καθώς μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στη διαπραγμάτευση. Το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει ότι το “κενό” είναι περίπου 500 εκατ. Ευρώ, εκτίμηση που από μόνη της δημιουργεί πρόβλημα. Η παγίδα είναι ότι αυτό το “κενό” το υπολογίζει με την προοπτική ότι το πλεόνασμα θα είναι 1,5% και όχι 3,5% του ΑΕΠ!
Τι σημαίνει πρακτικά αν το ΔΝΤ επιμείνει σε αυτήν την εκτίμηση; Ακόμα κι αν δεν τιναχθεί στον αέρα η διαπραγμάτευση, θα πρέπει να αλλάξουν όλα τα χρονοδιαγράμματα για τα πρόσθετα μέτρα που είναι ήδη στο τραπέζι. Έτσι η μείωση του αφορολογήτου θα πρέπει να ξεκινήσει εντός του 2018 αντί από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και πιθανότατα να πρέπει να φτάσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που υπολόγιζε η Αθήνα, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τις 5.900 ευρώ. Αντιστοίχως, η μείωση των συντάξεων θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα από το 2020 που είναι το βασικό σενάριο, ενώ αν το Ταμείο επιμείνει σε αυτές τις δυσοίωνες εκτιμήσεις, η συζήτηση περί διάσωσης μέρους της προσωπικής διαφοράς θα λήξει άδοξα.
Τα ανοιχτά ζητήματα
Καλά ενημερωμένες πηγές μιλούν στο iefimerida και αναφέρουν πως στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης απομένουν ανοικτά τα εξής θέματα:
- ο καθορισμός για μέτρα και αντίμετρα, αλλά κυρίως ο προσδιορισμός του ύψους της αλλαγής του δημοσιονομικού μείγματος για μετά το 2019. Δηλαδή, ο λογαριασμός των μέτρων.
- Κλείσιμο του SLA (Staff Level Aggreement) που αφορά και στα «αγκάθια» τόσο των ενεργειακών και των εργασιακών
- Μεγάλο ενδιαφέρον δε, έχει ποια στάση θα κρατήσει το ΔΝΤ για τα οικονομικά στοιχεία του 2018, καθώς η Κομισιόν με βάση τις νέες προβλέψεις δεν διαπιστώνει δημοσιονομικό κενό.