Στη δικαιοσύνη οδηγείται πλέον η υπόθεση της ΑΕΠΙ μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος-φωτιά που αποκάλυψε το... πάρτι εκατομμυρίων.
Με πρωτοβουλία της Λυδίας Κονιόρδου, το πόρισμα αποστέλλεται στον εισαγγελέα για να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών.
Μετά και την κοινοποίηση του πορίσματος διαχειριστικού ελέγχου της ΑΕΠΙ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση περιλαμβάνει τις εξής αξιόποινες πράξεις:
1) Συγκρότηση και ένταξη σε Εγκληματική Οργάνωση (κακούργημα)
2) Διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης (κακούργημα)
3) Υπεξαίρεση κατ’εξακολούθηση από κοινού από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας (κακούργημα)
4) Απιστία κατ’εξακολούθηση από κοινού (κακούργημα),
5) Φοροδιαφυγή δια της εκδόσεως εικονικών τιμολογίων (κακούργημα)
6)Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού κατ’εξακολούθηση από δράστες που ενεργούν κατ’επάγγελμα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα)
7)Παραβάσεις του Ν.2190/1920 «Περί ανωνύμων εταιρειών»(πλημμέλημα)
Τι είναι η ΑΕΠΙ
ΑΕΠΙ είναι μία ιδιωτική εταιρία προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων διαφόρων καλλιτεχνών που έχουν παράγει κάποιο πνευματικό έργο, όπως είναι για παράδειγμα η μουσική.
Τα αρχικά της σημαίνουν Ανώνυμος Εταιρία Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Η ΑΕΠΙ εκδίδει άδειες έναντι πάγιας χρηματικής αμοιβής, που επιτρέπουν σε αυτούς που τις αγοράζουν να παίζουν π.χ. μουσική στα μαγαζιά τους.
Η ΑΕΠΙ φροντίζει να εντοπίζει τυχόν παραβάτες που εκμεταλλεύονται τα προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας (όπως είναι τα τραγούδια), χωρίς την καταβολή κάποιου αντιτίμου, και να τους επιβάλλει πρόστιμα τα οποία δίνονται εν μέρει στους δημιουργούς των προϊόντων αυτών.
Αν για παράδειγμα μια καφετέρια παίζει κάποια τραγούδια τα οποία δεν τα έχει αγοράσει ή δεν έχει σχετική άδεια για αυτά, τότε αν την εντοπίσει η ΑΕΠΙ της επιβάλλει πρόστιμο και μέρος του ποσού αυτού δίνεται στους καλλιτέχνες των τραγουδιών αυτών.