Κάθε ωραίο πράγμα έχει δυστυχώς ένα τίμημα. Αυτό ισχύει και για τη φραντζόλα του ψωμιού, που έχει το δικό της περιβαλλοντικό κόστος για να παραχθεί.
Το κόστος αυτό, όσον αφορά την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, ισοδυναμεί με κάτι παραπάνω από μισό κιλό διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη του είδους της.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Χόρτον του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Plants», μελέτησαν όλα τα στάδια που χρειάζονται για να δημιουργηθεί μία φραντζόλα βάρους 800 γραμμαρίων, από την καλλιέργεια του σιταριού στο χωράφι και την παραγωγή του αλευριού στους μύλους έως το ψήσιμο στο φούρνο και την παράδοση στον καταναλωτή.
Το περιβαλλοντικό κόστος έχει πολλές πτυχές: από τη θέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής και τη ρύπανση του εδάφους και των υδάτων, έως την παραγωγή τοξινών επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία. Ειδικότερα για την επίπτωση στο κλίμα, εκτιμήθηκε ότι μια φραντζόλα συμβάλλει στην άνοδο της θερμοκρασίας της Γης όσο 0,589 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.
Υπολογίσθηκε ότι πάνω από το ήμισυ της περιβαλλοντικής επίπτωσης της φραντζόλας οφείλεται στο αρχικό γεωργικό στάδιο και κυρίως (το 43%) στη χρήση των λιπασμάτων νιτρικής αμμωνίας. Αυτό το σοβαρό περιβαλλοντικό κόστος προκύπτει τόσο από την μεγάλη ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται για να παραχθούν βιομηχανικά τα λιπάσματα, όσο και από το αέριο υποξείδιο του αζώτου που απελευθερώνεται κατά τη διάσπαση του λιπάσματος στο χώμα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου το 60% των γεωργικών καλλιεργειών χρησιμοποιούν λιπάσματα. Πάνω από 100 εκατομμύρια τόνοι λιπασμάτων παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Παρόλο που τα λιπάσματα όντως βοηθούν σημαντικά στην απόδοση των καλλιεργειών και στη διατροφική ασφάλεια του πληθυσμού, έχουν επίσης διάφορες περιβαλλοντικές επιπτώσεις - ακόμη και μέσω μιας απλής φραντζόλας- είτε αυξάνοντας τα «αέρια του θερμοκηπίου», είτε ρυπαίνοντας το περιβάλλον, είτε επιβαρύνοντας την ανθρώπινη υγεία.