Περισσότερα από 64 δισ. ευρώ έφυγαν από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από τα τέλη του 2009 μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2011, λόγω των επιπτώσεων της δημοσιονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας.
Πιο συγκεκριμένα, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν σταδιακά από τα 237,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009, στα 172,8 δις. ευρώ στο τέλος του Νοεμβρίου του 2011.
Ιδιαίτερα στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου- Νοεμβρίου 2011, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές της Alpha Bank, όπως αναφέρεται στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας, η πτώση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες κατά 15,7 δισ. ευρώ οφείλεται στην ανεξέλεγκτη υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα όχι μόνο για το 2012- 2013, αλλά ακόμη και για το 2016- 2030, και στην πολύ μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε όσον αφορά την καταβολή της έκτης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ του δανείου των 110 δισ. ευρώ στη χώρα μας.
Η δόση καταβλήθηκε το Δεκέμβριο του 2011 αντί για το Σεπτέμβριο του 2011, υποχρεώνοντας το ελληνικό δημόσιο να αποσύρει όλες τις καταθέσεις του από τις ελληνικές τράπεζες για να εξυπηρετήσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκε εκροή ιδιωτικών καταθέσεων ύψους 15,7 δισ. ευρώ περιορίζοντας αναλόγως τις δυνατότητες χρηματοδότησης του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank, η συνεπαγόμενη χειροτέρευση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος στη χώρα, λόγω των ανωτέρω πρακτικών, επανέφεραν την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα σε ταχεία πτώση στο τέταρτο τρίμηνο του 2011, από τη σαφή ανάκαμψη που είχε σημειωθεί σε πολλούς τομείς του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του 2011.
Γενικότερα, οι εξελίξεις στην τραπεζική χρηματοδότηση συνδέονται με τον αποκλεισμό αρχικά των ελληνικών τραπεζών από τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου και, στη συνέχεια, με τη μεγάλη μείωση των ιδιωτικών καταθέσεων και των καταθέσεων του δημοσίου στις τράπεζες, χωρίς μάλιστα ουσιαστική υπαιτιότητα των τελευταίων οι οποίες διαχειρίζονταν με αποτελεσματικότητα και σύνεση τα οικονομικά τους.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)