Κομμάντος της ιρακινής αστυνομίας κατέλαβαν χθες δύο συνοικίες στη δυτική Μοσούλη μετά από σκληρές οδομαχίες με τζιχαντιστές.
Η προέλαση συνεχίζεται ενώ τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν ανησυχίες ότι η επίθεση θα υποχρεώσει έως και 400.000 αμάχους να εγκαταλείψουν -εάν τα καταφέρουν- τα σπίτια τους.
Ήδη πολλοί εκτοπισμένοι κάτοικοι της δυτικής συνοικίας Μααμούν έφθασαν στο στρατόπεδο αλ Τζαντάα, που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, καθώς οι τελευταίες προωθούνται στη μεγαλούπολη.
Περίπου 1.000 άμαχοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, εγκατέλειψαν χθες τη Μοσούλη και μεταφέρθηκαν σε καταυλισμούς προσφύγων νότια της πόλης, σύμφωνα με το Reuters.
Η περιοχή Ταγιαράν είναι τώρα υπό τον «πλήρη έλεγχο» των ιρακινών δυνάμεων, όπως δήλωσε ο υποστράτηγος Χαϊντέρ αλ Ματούρι. Μαχητές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν με τουλάχιστον 10 παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα, αλλά μόνον ένας έφθασε στο στόχο του, προκαλώντας το θάνατο δύο αστυνομικών και τον τραυματισμό άλλων πέντε. Στρατιώτες συνέλαβε δύο εξτρεμιστές, ο ένας είναι ιρακινής καταγωγής κι ο άλλος ρωσόφωνος.
Η άλλη συνοικία, η Μαμούν, «απελευθερώθηκε πλήρως», σύμφωνα με έναν άλλο υποστράτηγο, τον Χαϊντέρ Φαντίλ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι οι τζιχαντιστές επιστράτευσαν 15 παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα, αλλά κανένα δεν βρήκε τον στόχο του.
Σχεδόν 5.500 κάτοικοι εγκατέλειψαν το τελευταίο διήμερο την Μαμούν καθώς απειλείται άμεσα η ζωή τους. «Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να λάβουν όλα τα μέτρα για την προστασία των αμάχων, αλλά και των σπιτιών τους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούσουν βαρέα πυροβόλα. Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε αμάχους σε καταυλισμούς, αλλά το ερώτημα είναι πώς θα βγουν από εκεί», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Κόεσκ του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων στο Ιράκ.
«Ακούμε ιστορίες ανθρώπων που αποτολμούν απίστευτα επικίνδυνες διαδρομές μέσα από πιθανώς ναρκοθετημένα εδάφη», είπε η Κόεσκ αναφέροντας το παράδειγμα μιας υπερδεκαμελούς οικογένειας που κατάφερε να ξεφύγει απ’ το μέτωπο. Πήραν μάλιστα μαζί τους και τα ζώα τους, αφού προηγουμένως τους είχαν κλείσει το στόμα με μονωτική ταινία για να μην κάνουν θόρυβο και τους αντιληφθούν οι εχθροί.
Η Σάρα Αλαζαουκάρι, εκπρόσωπος του Ιρακινού Ερυθρού Σταυρόυ είπε ότι «είναι πολύ δύσκολο για τους κατοίκους της Μοσούλης να μπορέσουν να αποδράσουν.»
«Σ’ αυτή η [δυτική] πλευρά δεν φθάνουν εύκολα τρόφιμα. Ακούμε πληροφορίες για ανθρώπους δεν έχουν να φάνε και να πιουν, πέραν του ότι κάνει πολύ κρύο. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία, ενώ έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές οι υποδομές, δρόμοι και γέφυρες.»
Η UNICEF και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ αναφέρουν τότι οικογένειες στη Μοσούλη υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων και πόσιμου νερού, ενώ τρεις στους πέντε κατοίκους χρησιμοποιούν νερό από πηγάδια για να ξεδιψάσουν και να μαγειρέψουν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ περίπου 750.000 – 800.000 άμαχοι είναι εγκλωβισμένοι στις δυτικές συνοικίες της Μοσούλης και εξ’ αυτών περίπου οι μισοί ίσως αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη διάρκεια της νέας επίθεσης του ιρακινού στρατού καθώς τελειώνουν τα τρόφιμα και τα καύσιμα. Σε μια τέτοια περίπτωση ο αριθμός των εκτοπισμένων θα είναι διπλάσιος απ’ ό,τι στην ανατολική Μοσούλη.
Όταν ανακοινώθηκε η ανακατάληψη της ανατολικής Μοσούλης τον Ιανουάριο, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι σχεδόν τα μισά απ’ τα θύματα ήταν άμαχοι.
Οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν το πρωί τη νοτιότερη γέφυρα του ποταμού Τίγρη, που συνδέι τη δυτική όχθη με τον ανατολικό τομέα της πόλης.
Η γέφυρα μαζί με άλλες τέσσερις υπέστη σημαντικές καταστροφές τόσο από συμμαχικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς όσο και από τζιχαντιστές και το Μηχανικό θα αναλάβει την επισκευή της, ώστε να μπορέσουν να περάσουν στο δυτικό τομέα ενισχύσεις και τρόφιμα.
Η επιχείρηση ανακατάληψης της πυκνοκατοικημένης δυτικής Μοσούλης, που περιλαμβάνει την παλαιά πόλη με τα στενοσόκακά της, αναμένεται να είναι μεγάλη πρόκληση για τις ιρακινές δυνάμεις. Τα θωρακισμένα και τα άρματα μάχης δεν μπορούν να κινηθούν σε κάποιες ζώνες και αναμένονται σκληρές οδομαχίες, που θέτουν σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τους αμάχους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τζιχαντιστές έχουν φτιάξει ένα δίκτυο με σήραγγες, που τους επιτρέπουν να κρύβονται, να παρακολουθούν τις κινήσεις των ιρακινών στρατιωτών και να «χάνονται» μέσα στο πλήθος των ντόπιων κατοίκων.
Μέχρι και 6.000 εξτρεμιστές πιθανόν να βρίσκονται μέσα στη Μοσούλη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιρακινού στρατού κατά την έναρξη της επιχείρησης. Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν χάσει τις ζωές τους περίπου 3.300 τζιχαντιστές.