Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Άγκυρας είχαν συγκεντρωθεί στο προαύλιο για να διαδηλώσουν κατά της μαζικής αποπομπής ακαδημαϊκών, όταν είδαν ξαφνικά να εισβάλουν στο χώρο αστυνομικοί με άγριες διαθέσεις και να διαλύουν τη συγκέντρωση.
Οι αστυνομικοί επενέβησαν επειδή άκουσαν, όπως είπαν «κουρδική μουσική», η οποία τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν το μουσικό θέμα μιας αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς...
An itibariyle polis Kürtçe müzik çalınıyor gerekçesiyle İLEF öğrencilerinin düzenlediği panayırı bastı. Oysa İspanyolca müzik çalınıyordu. pic.twitter.com/o9VFvQmtuA
O επικεφαλής αξιωματικός, προφανώς δεν είχε ακουστά τη δημοφιλή αστυνομική διαδικτυακή σειρά Narcos του Netflix,
H σειρά Narcos αφηγείται τη ζωή του διαβόητου βαρώνου των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ
το μουσικό θέμα της οποίας δανείστηκαν οι φοιτητές για τη συγκέντρωσή τους και πίστεψε ότι τα δυσδιάκριτα λόγια του τραγουδιού ίσως περιείχαν «κουρδική προπαγάνδα», σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα BirGun.
Müzikten, pastadan, kekten, yiyeceklerden bile korkmaya başladılarsa durum vahim. pic.twitter.com/B7ftMyNFa8
Στις φωνές του αξιωματικού και των οργάνων καταστολής οι φοιτητές απάντησαν ότι το τραγούδι δεν ήταν κουρδικό, αλλά στην πραγματικότητα Ισπανικό.
Οι ακαδημαϊκοί που αποπέμφθηκαν απ’ το Πανεπιστήμιο σ’ ένα απ’ τα τελευταία κύματα διώξεων μετείχαν επίσης στην ειρηνική συγκέντρωση, στην οποία οι συμμετέχοντες τραγουδούσαν, χόρευαν και πουλούσαν σνακ και γλυκά σ’ ένα αυτοσχέδιο πανηγύρι. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στην εκδήλωση, επρόκειτο να διατεθούν στην Ένωση Επιστημονικού Προσωπικού, μια αριστερή συνδικαλιστική οργάνωση εκπαιδευτικών, από τις μεγαλύτερες στην Τουρκία.
Riot police intervened in a student protest at #Ankara University, telling the demonstrators to stop playing Kurdish music and to disperse. pic.twitter.com/1wQqPu0pOz
Με την επέμβαση της αστυνομίας, ωστόσο, η οποία επικαλέστηκε εντολή της πρυτανικής αρχής, αρνούμενη να δείξει στους φοιτητές το σχετικό έγγραφο, η συγκέντρωση διαλύθηκε. Τα όργανα καταστολής έσκισαν τα πανό, έσκασαν τα μπαλόνια που είχαν φέρει οι φοιτητές για να διακοσμήσουν το χώρο και τους απομάκρυναν διά της βίας.
Το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας επλήγη ιδιαίτερα απ’ το τελευταίο κύμα διώξεων, κατά το οποίο απομακρύνθηκαν 330 ακαδημαϊκοί απ’ τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Τουρκίας. Σύμφωνα με την BirGun 16 καθηγητές και λέκτορες αποπέμφθηκαν απ’ τη Σχολή ΜΜΕ, φοιτητές της οποίας πρωτοστάτησαν σ’ αυτή την εκδήλωση διαμαρτυρίας.