Πίνουμε εμφιαλωμένο δηλητήριο -Νερό με εξασθενές χρώμιο - iefimerida.gr

Πίνουμε εμφιαλωμένο δηλητήριο -Νερό με εξασθενές χρώμιο

σοκ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν για την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, δικτύου αλλά και εμφιαλωμένου, παρουσίασαν χθες οι Οικολόγοι Πράσινοι, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το εξασθενές χρώμιο έχει αναγνωριστεί ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όμως οι περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εξακολουθούν να μην διαθέτουν ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο για το πόσιμο νερό.

Ως αποτέλεσμα, η έλλειψη τέτοιου ορίου δημιουργεί, σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους, ελλιπή έλεγχο του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και παραπλανώντας τους καταναλωτές ως προς την ασφάλεια του νερού που χρησιμοποιούν.

Στη χώρα μας, όπως επισημαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, η επικίνδυνη αυτή ουσία έχει εντοπιστεί στα νερά περιοχών όπως η κοιλάδα του Ασωπού στη Βοιωτία, η Μεσσαπία στην κεντρική Εύβοια και η Νοτιοανατολική Θεσσαλία, αλλά και σε εμφιαλωμένα νερά, στα οποία στρέφονται οι καταναλωτές για περισσότερη ασφάλεια και ποιότητα.

Ο Νίκος Μάντζαρης, χημικός μηχανικός και σύμβουλος του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων δήλωσε πως «Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε υπερώριμο αλλά και επιτακτικό το αίτημα για θέσπιση ξεχωριστού πανελλαδικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στα επίπεδα του ανιχνεύσιμου, ειδικά όταν γνωρίσαμε από πρώτο χέρι την εντυπωσιακή επίδραση που είχε η θέσπιση ορίου από το μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας τον Ιούνιο του 2010 ειδικά στην περιοχή της Μεσσαπίας, αλλάζοντας ουσιαστικά κατά 180 μοίρες τη στάση της πρώην δημοτικής αρχής».

Αναλύοντας τις νομικές πλευρές του ζητήματος, ο νομικός σύμβουλος των Οικολόγων Πρασίνων Λευτέρης Παπαγιαννάκης σημείωσε ότι το αίτημα των Οικολόγων Πράσινων για την θεσμοθέτηση ορίου για το εξασθενές χρώμιο βασίζεται στην εφαρμογή της αρχής της προφύλαξης, η οποία λαμβάνει υπόψιν της τον ενδεχόμενο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία από την ύπαρξη εξασθενούς στο πόσιμο νερό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ