31 ολόκληρα χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ βρέθηκαν ραδιενεργά αγριογούρουνα σε δάση της Τσεχίας, όπως δήλωσε αξιωματούχος της κρατικής κτηνιατρικής υπηρεσίας.
Ο Γίρι Ντραπάλ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι τα ζώα έγιναν ραδιενεργά επειδή τρέφονται με τρούφες, τα γνωστά υπόγεια μανιτάρια, τα οποία όμως μπορούν να απορροφήσουν υψηλά επίπεδα ραδιενεργών ισότοπων, όπως το Καίσιο 137, που απελευθερώθηκε σε μεγάλες ποσότητες μετά την καταστροφή στο Τσερνομπίλ στις 24 Απριλίου του 1986. Οι τρούφες αυτές συναντώνται στον εθνικό δρυμό της Σουμάβα , που συνορεύει με την Αυστρία και τη Γερμανία.
Το Καίσιο 137 έχει χρόνο ημιζωής 30 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι χάνει τη μισή του ραδιενέργεια μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα.
Όταν τα αγριογούρουνα τρώνε ραδιενεργά μανιτάρια γίνονται και τα ίδια ραδιενεργά. Το κρέας αγριόχοιρου είναι πολύ δημοφιλές στην Τσεχία κι ως εκ τούτου είναι αυξημένος ο κίνδυνος να καταλήξει μολυσμένο κρέας στο τραπέζι κάποιου καταναλωτή.
«Μπορεί να βρούμε [μολυσμένη] τροφή για κάποια χρόνια από τώρα», είπε ο Ντραπάλ προσθέτοντας ότι όλα τα κρέατα θα πρέπει να ελέγχονται για ραδιενέργεια.
Σύμφωνα με στοιχεία που μεταδίδει το Reuters, οι αρχές εξέτασαν 614 αγριογούρουνα ατη διετία 2014-2016 και το 47% βρέθηκαν να είναι ραδιενεργά.
Το 2014 επιστήμονες απ’ την νορβηγική Υπηρεσία Προστασίας απ’ την Ακτινοβολία (NRPA) ανακοίνωσαν ότι βρέθηκαν απρόσμενα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε ταράνδους και πρόβατα της Νορβηγίας.