Μια ομάδα 18 Αφγανών προσφύγων που απελάθηκαν από τη Γερμανία έφτασε σήμερα στην Καμπούλ, μία ημέρα μετά την υιοθέτηση από τη γερμανική κυβέρνηση ενός νομοσχεδίου που έχει στόχο να επιταχύνει τις απελάσεις των μεταναστών η αίτηση ασύλου των οποίων έχει απορριφθεί.
Οι 18 άνδρες, στην πλειονότητά τους νεαροί, έφτασαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από το Μόναχο, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του αεροδρομίου Ταϊμούρ Σαχ Χαμίντι.
Πρόκειται για την τρίτη πτήση που γίνεται από τις αρχές Δεκεμβρίου για τον επαναπατρισμό Αφγανών προσφύγων από τη Γερμανία, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη το φθινόπωρο μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περισσότεροι από 80 Αφγανοί πρόσφυγες έχουν επιστρέψει με αυτό τον τρόπο στη χώρα τους: πρόκειται για άνδρες, συνήθως νεαρής ηλικίας, το αίτημα των οποίων για την παροχή ασύλου έχει απορριφθεί.
Χιλιάδες άλλοι αναμένεται να ακολουθήσουν: Η Γερμανία είναι αποφασισμένη να επιταχύνει τη διαδικασία απελάσεων μετά την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου στις 19 Δεκεμβρίου, η οποία διαπράχθηκε από έναν Τυνήσιο πρόσφυγα, η αίτηση του οποίου για άσυλο είχε απορριφθεί.
Παρόλα αυτά το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε χθες στη Γερμανία είναι αμφιλεγόμενο καθώς αφορά και την απέλαση Αφγανών, που αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων άσυλο στη Γερμανία μετά τους Σύρους.
Πέντε γερμανικά κρατίδια, σε σύνολο 16, αποφάσισαν να αναστείλουν τις απελάσεις, τονίζοντας τους κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν στο Αφγανιστάν, όπου περισσότεροι από 11.500 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν το 2016, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Περίπου 400 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Τετάρτη στο αεροδρόμιο του Μονάχου για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις απελάσεις προς επικίνδυνες χώρες.
Στις αρχές Φεβρουαρίου ένας 23χρονος άνδρας απελάθηκε από τη Γερμανία μόλις δύο εβδομάδες αφού είχε τραυματιστεί σε επίθεση στην Καμπούλ, από την οποία είχαν σκοτωθεί και τραυματιστεί δεκάδες άνθρωποι.
Το Αφγανιστάν πλήττεται από την έλλειψη ασφάλειας, τη φτώχεια και την ανεργία και πλημμυρίζει από πρόσφυγες που επαναπατρίζονται από το Πακιστάν, το Ιράν και την Ευρώπη (περισσότεροι από 700.000 το 2016) καθώς και από τους εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ