Πυρετός επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών, που επεξεργάζεται διάφορα σχήματα τα οποία θα αντισταθμίσουν τις απώλειες που θα υποστούν μισθωτοί, φορολογούμενοι και συνταξιούχοι από τις μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις.
Όπως λένε αρμόδιες πηγές, αυτά «θα έχουν στοχευμένη επίδραση στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα».
Με φόντο την επικείμενη μείωση του αφορολόγητου πάντως, υπάρχουν σκέψεις για απόσυρση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας με απόδοση 35%-40% μικρότερη του ΕΝΦΙΑ και πλήρη ανακατανομή της επιβάρυνσης, ώστε να είναι προοδευτικός ανάλογα με το συνδυασμό εισοδήματος περιουσίας. Ο νέος αυτός φόρος θα υπολογίζεται με βάση όχι μόνο την αξία των ακινήτων που κατέχει ο φορολογούμενος, αλλά και με βάση τα ετήσια εισοδήματά του.
Επιπλέον, στο ΥΠΟΙΚ ψάχνουν τρόπο, ώστε αυτοί που έχουν μικρή περιουσία και χαμηλά εισοδήματα να πληρώνουν από μηδέν έως ελάχιστα.
Ωστόσο για να εφαρμοστεί ο νέος φόρος, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το οποίο θα είναι πλήρως λειτουργικό από τον Οκτώβριο του 2018.
Σύμφωνα πάντως με τους υπολογισμούς της Καθημερινής, ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας θα αποδίδει έσοδα 1 δισ. ευρώ λιγότερα απ’ ό,τι ο ΕΝΦΙΑ. Όπως τονίζεται επίσης στο ρεπορτάζ, το σχέδιο, που θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια, είναι δύσκολο να γίνει δεκτό καθώς οι πιστωτές προκρίνουν μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων.
Από την άλλη, ένας ακόμα λόγος είναι το γεγονός ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος που αποδίδει σταθερά έσοδα στο δημόσιο και έτσι δύσκολα οι πιστωτές θα δεχτούν μία ανατροπή, ενώ επιπρόσθετα, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης επιβαρύνουν τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα τα οποία κατά τις εκτιμήσεις των πιστωτών έχουν επιβαρυνθεί ήδη σημαντικά και θα πρέπει να ελαφρυνθούν.