Τον ονομάζουν σούπερ σταρ διεθνώς, τόσο για την εκρηκτική του παρουσία στο πόντιουμ, όσο και για την αντισυμβατική του εμφάνιση.
Ο μαέστρος-φαινόμενο και η ΜusicAeterna, η Ορχήστρα με τον τόσο ιδιαίτερο ήχο που ο ίδιος έπλασε στο μακρινό Περμ της Ρωσίας, επανακάμπτουν δριμύτεροι, δύο χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση και πάλι στο Μέγαρο Μουσικής.
Μία συναυλία στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης την Τρίτη 7 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ, ομάδα πανέτοιμη να αναμετρηθεί με δύο κολοσσούς του 20ού αιώνα, τον Άλμπαν Μπεργκ και τον Γκούσταβ Μάλερ.
Ο μαέστρος που αφήνει άναυδους κοινό και κριτικούς.
Ανακηρύχθηκε «Μαέστρος της χρονιάς» από το έγκριτο γερμανικό περιοδικό «Opernwelt» για τη ριζοσπαστική ερμηνεία του στον «Μάκβεθ» του Βέρντι στην Όπερα της Ζυρίχης, το 2016.
Την ίδια χρονιά, στο Κοντσέρτχαους του Βερολίνου, του απενεμήθη το βραβείο ECHO Klassik στην κατηγορία «Hχογράφηση συμφωνικής μουσικής του 20ού και 21ου αιώνα» για τη μουσική διεύθυνση της «Ιεροτελεστίας της άνοιξης» του Στραβίνσκι.
Στον κατάλογο των διακρίσεων του, στη Ρωσία έχει κερδίσει πολλές φορές τη Χρυσή Μάσκα, ενώ υπήρξε υποψήφιος και για βραβείο Emmy προστέθηκε πρόσφατα άλλη μία ευρωπαϊκή βράβευση με το Kairos Prize (kairos, με την αρχική σημασία της λέξης: η σωστή στιγμή).
Πέρυσι, ολοκλήρωσε θριαμβευτικά το τετραετές δισκογραφικό πρότζεκτ του με στόχο την αντισυμβατική προσέγγιση της οπερατικής τριλογίας των Μότσαρτ-Νταπόντε, με έναν εκρηκτικό «Ντον Τζοβάννι» που άφησε άναυδους κοινό και κριτικούς.
«Ενα θεϊκό ντουέτο» στο Μέγαρο
Στην παράσταση του Μεγάρου, σύμμαχός του στην αναμέτρηση με τον Μπεργκ και ειδικότερα με το Κοντσέρτο του για βιολί («Στη μνήμη ενός αγγέλου») θα είναι η Πατρίτσια Κοπατσίνσκαγια, μια βιολονίστρια με έντονη προσωπικότητα και ευρύτατο ρεπερτόριο, που προτιμά να παίζει βιολί ξυπόλητη.
Μάλιστα, η μολδαβή δεξιοτέχνις δεν διστάζει να δηλώσει μετά παρρησίας σε συνέντευξή της στον βρετανικό Guardian ότι «όλοι χρειαζόμαστε την τρέλα στους κόσμους μας!».
Πατρίτσια Κοπατσίνσκαγια
Το γερμανικό Spiegel Online, αναφερόμενο στην ξεχωριστή χημεία ανάμεσα στον Έλληνα αρχιμουσικό και στην Κοπατσίνσκαγια, με αφορμή την κυκλοφορία του κοινού άλμπουμ τους με τους Γάμους του Στραβίνσκι και το Κοντσέρτο για βιολί του Τσαϊκόφσκι, έγραψε: «Οι δυο τους αποτελούν ένα θεϊκό ντουέτο».
Στο δεύτερο μέρος της μίας και μοναδικής συναυλίας τους στην Αθήνα, ο Θοδωρής Κουρεντζής και η ΜusicAeterna θα παρουσιάσουν τη Συμφωνία αρ. 1 του Γκούσταβ Μάλερ, από τα μνημειώδη συμφωνικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Μάλιστα, η Ορχήστρα ηχογράφησε πρόσφατα –πάντοτε υπό τον καλλιτεχνικό διευθυντή της– την Έκτη Συμφωνία του μεγάλου αυστριακού συνθέτη, η οποία θα εκδοθεί σύντομα σε δίσκο, μαζί με την Έκτη του Τσαϊκόφσκι.
Η εμφάνιση της MusicAeterna στο Μέγαρο υπό τον Κουρεντζή εντάσσεται στον ετήσιο κύκλο εκδηλώσεων Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Μαέστροι-Μεγάλοι Ερμηνευτές.
Κοντσέρτο για βιολί («Στη μνήμη ενός αγγέλου») Άλμπαν Μπεργκ (1885-1935)
Το Κοντσέρτο για βιολί («Στη μνήμη ενός αγγέλου») είναι το τελευταίο έργο, παραγγελία του βιολονίστα Λούις Κράσνερ, που oλοκλήρωσε ο Άλμπαν Μπεργκ λίγο πριν τον θάνατό του, το 1935.
Γράφτηκε για την κόρη της Άλμα Μάλερ από τον δεύτερο γάμο της, Μανόν Γκρόπιους, που πέθανε από πολιομυελίτιδα σε ηλικία 18 ετών. Γι’ αυτό και ο Μπεργκ αφιέρωσε το νέο έργο του «Στη μνήμη ενός αγγέλου».
Το Κοντσέρτο για βιολί, που ολοκληρώθηκε μέσα σε 4 μήνες, παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια από τον Κράσνερ στις 19 Απριλίου 1936 στη Βαρκελόνη. Η μουσική κινείται διαδοχικά από την παιδική αθωότητα και την εφηβική ζωηράδα στον πόνο της αρρώστιας και στη λύτρωση του θανάτου.
Συμφωνία αρ. 1 σε ρε μείζονα Γκούσταβ Μάλερ (1860-1911)
Η Πρώτη, από τις πιο αγαπητές συμφωνίες του Γκούσταβ Μάλερ, άρχισε να τον απασχολεί από το 1885, αλλά παρουσιάστηκε στην οριστική της μορφή πολύ αργότερα στο Βερολίνο. Όπως έλεγε ο ίδιος ο συνθέτης, είναι μια μουσική που μοιάζει με «κραυγή μιας πληγωμένης ψυχής». Μια μουσική ενίοτε με ελεγειακή διάθεση που, παράλληλα, αποκαλύπτει στον ακροατή τα τρυφερά συναισθήματα του μεγάλου αυστριακού μουσουργού για δύο σημαντικές γυναίκες της ζωής του: την κυρία φον Βέμπερ, από την οικογένεια του συνθέτη του Ελεύθερου σκοπευτή, και τη λυρική τραγουδίστρια Γιοχάννα Ρίχτερ.
Music Aeterna–Θεόδωρος Κουρεντζής
Τρίτη 7 Μαρτίου, ώρα 20:30 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Τιμές εισιτηρίων: 16 (Ζώνη Γ), 30 (Ζώνη Β), 43 (Ζώνη Α), 60 ευρώ (Διακεκριμένη Ζώνη)
Ειδικές τιμές: 8,50 (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 11 ευρώ (Πολύτεκνοι, 65+)