Την πλήρη κατάρρευση της αγοράς εργασίας αποκάλυψαν τα στοιχεία Εργάνη για τον Ιανουάριου, όπου απεικονίζουν ένα πρωτοφανές αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων, το οποίο συνιστά τη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών.
Οπως καταγγέλουν οι αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης και Θεόδωρος Καράογλου, τα στοιχεία αυτά αποτελούν κόλαφο για την κυβέρνηση και σημειώνουν ότι η διάχυτη αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία, η εξοντωτική φορολογία, η αύξηση των εισφορών και η παντελής απουσία μεταρρυθμίσεων, οδήγησαν σε ένα πρωτοφανές αρνητικό ισοζύγιο που σηματοδοτεί, εκτός των άλλων, το μηδενισμό του ρυθμού αποκλιμάκωσης της ανεργίας!
Σε κοινή δήλωσή τους τονίζουν:
«Μετά την πίεση που άσκησε η Νέα Δημοκρατία, το Υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε σήμερα, να δώσει στη δημοσιότητα - με μεγάλη καθυστέρηση - στοιχεία του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” μηνός Ιανουαρίου 2017. Πρόκειται για στοιχεία κόλαφο για την Κυβέρνηση.
Απεικονίζουν ένα πρωτοφανές αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων που συνιστά την χειρότερη επίδοση όλων των εποχών. Αποδεικνύουν ότι με την ανεύθυνη και ανερμάτιστη πολιτική της, η Κυβέρνηση οδηγεί σε κατάρρευση την αγορά εργασίας με θύματα τους εργαζόμενους και τους ανέργους.
Το νέο ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, που σημειώθηκε τον Ιανουάριο, με το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων να είναι αρνητικό με 29.817 περισσότερες απολύσεις, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης για τις δραματικές εξελίξεις στο χώρο της εργασίας.»
Σημειώνουν επίσης, ότι «τον Ιανουάριο του 2014, στοχευμένες πολιτικές μας έφεραν, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2014 η “ΕΡΓΑΝΗ” έκλεισε με θετικό ισοζύγιο +6.397 νέες θέσεις απασχόλησης.»
Σχολιάζοντας τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, τονίζουν ότι «οι αρνητικές επιδόσεις, όμως, δεν αφορούν μόνο τις χαμένες θέσεις εργασίας. Επηρεάζουν αντίστοιχα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης. Για πρώτη φορά στην ιστορία της αγοράς εργασίας της χώρας μας, για δύο συνεχόμενα έτη – 2015 και 2016 – πήραν κεφάλι και κυριάρχησαν απόλυτα οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.»