Οι επιστήμονες πιστεύουν πως βρήκαν τον τρόπο για να «διαγράψουν» της οδυνηρές αναμνήσεις που μπορεί να έχει κάποιος στο μυαλό του, βοηθώντας έτσι πέρα από μεμονωμένα περιστατικά και τους τοξικομανείς να αντιμετωπίσουν τον εθισμό του, αλλά και τους στρατιώτες να ξεπεράσουν το μετατραυματικό τους στρες.
Συγκεκριμένα, Καναδοί ερευνητές ενεργοποίησαν και διέγραψαν τις κακές μνήμες από τον εγκέφαλο τρωκτικών, υπερπαράγοντας μία συγκεκριμένη ουσία του εγκεφάλου, η οποία συνδέεται με τους νευρώνες του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για τις κακές μνήμες.
Η συγκεκριμένη έρευνα θυμίζει την υπόθεση της ταινίας με την Κέιτ Γουίνσλετ «Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού» στην οποία οι κακές μνήμες που είχαν οι χαρακτήρες αφαιρέθηκαν σε μία κλινική.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, λοιπόν, οι νευρώνες στους οποίους «αποθηκεύονται» οι κακές μνήμες θα μπορούσαν να αφαιρεθούν χωρίς να επηρεάσουν άλλα μέρη του νευρικού συστήματος. Ακόμη, οι ερευνητές ανέφεραν πως τα άτομα που έχουν εθισμό στην κοκαΐνη θα μπορούσαν να απαλλαγούν από τις αναμνήσεις που συνδέονται με τον εθισμό στο ναρκωτικό.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως μία μέρα μπορεί τα άτομα με μετατραυματικό στρες να απαλλαγούν από αυτό, καθώς κυρίως εκείνοι υποφέρουν από ενοχλητικές μνήμες που διαταράσσουν την ζωή τους» ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, δρ. Σεένα.
Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να έχει και κάποια μειονεκτήματα στους ανθρώπους που θα ήθελαν να απαλλαχθούν από μία κακή μνήμη που σχετίζεται με τα προσωπικά του προβλήματα, όπως έναν χωρισμό.
«Όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Αν τα διαγράψουμε, τότε τι θα μας κρατάει από το να μην τα ξανακάνουμε».
Όσον αφορά αυτό, η γιατρός Τζοσελίν αναφέρει πως υπάρχει ένα ηθικό δίλημμα για το αν πρέπει να διαγράψει κάποιος τις αναμνήσεις του, καθώς το ότι είναι δυνατό δεν σημαίνει πως πρέπει να γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις.
Φωτογραφίες: Shutterstock