Κύμα Λίβυων προσφύγων προς τη γειτονική Τυνησία - iefimerida.gr

Κύμα Λίβυων προσφύγων προς τη γειτονική Τυνησία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χιλιάδες αμάχων που εγκαταλείπουν τις περιοχές των Δυτικών Υψηλών Ορέων στη Λιβύη, όπου αρκετές πόλεις είχαν ενωθεί με τους αντικαθεστωτικούς από το ξέσπασμα της εξέγερσης το Φεβρουάριο και τώρα αντιμετωπίζουν το μένος των κυβερνητικών δυνάμεων, έχουν βρει καταφύγιο στη γειτονική Τυνησία τις τελευταίες ημέρες.

Τέσσερις όλμοι που εκτοξεύθηκαν από την ενδοχώρα της Λιβύης, εξερράγησαν πέρα από τα σύνορα με τη γειτονική Τυνησία, αυτή την εβδομάδα, σημάδι της επιδείνωσης της κατάστασης το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε μια απομονωμένη περιοχή της χώρας, όπου, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της, οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς Καντάφι, πολεμούν τους αντάρτες.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας, ΤΑΡ, αναφερόμενο σε πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, μετέδωσε ότι οι φονικές εκρήξεις έγιναν σε ακατοίκητη περιοχή στο νότο, κοντά στη συνοριακή πόλη Ντεχίμπα, τη Δευτέρα.

Παρά το ότι οι αρχές της Τρίπολης αρνούνται τις κατηγορίες για αδιάκριτους βομβαρδισμούς κατοικημένων στόχων, επιμένοντας ότι επιτίθενται μόνο εναντίον των ένοπλων συμμοριών και των οπαδών της Αλ Κάϊντα, οι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες οι βομβαρδισμοί στις πόλεις Ναλούτ, Γιαφράν και Ζιντάν, έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων αμάχων.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε εξοπλισμό με σύγχρονο πολεμικό υλικό, των ανταρτών στη Λιβύη, που έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση εξαιτίας των σκληρών επιθέσεων που δέχονται από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Τόνερ.

Η Ουάσινγκτον τηρεί εδώ και εβδομάδες σταθερή στάση στο θέμα, επιμένοντας ότι δεν έχει παρθεί απόφαση για την αποστολή πολεμικού υλικού στους αντάρτες.

Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των εκπροσώπων του τύπου, σχετικά με το τι κάνουν οι ΗΠΑ, για να βοηθήσουν τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη, που έχουν περιέλθει σε δεινή θέση, ο Τόνερ υπογράμμισε τη διεθνή συμφωνία την περασμένη εβδομάδα για τη σύσταση οικονομικού μηχανισμού που θα ενισχύει οικονομικά τον αγώνα για την εκδίωξη του καθεστώτος του Καντάφι.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει ανάγκη τις ΗΠΑ στη Λιβύη, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο η Ουάσινγκτον είναι πιο χρήσιμη σε άλλες χώρες όπως το Πακιστάν και η Αίγυπτος.

Το ΝΑΤΟ μπορεί να διασφαλίσει τις επιχειρήσεις στη Λιβύη ακόμη και αν "ο μεγαλοδύναμος θεός αποσπάσει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και μας ρίξει στον πλανήτη Αρη ώστε πλέον να μην μπορούμε να πάρουμε μέρος" στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Από την πλευρά του ο Σάιφ αλ Ισλάμ γιος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε πως είναι "πολύ αισιόδοξος" ότι το καθεστώς θα αντιμετωπίσει με επιτυχία την εξέγερση που ξέσπασε στη Λιβύη πριν δύο μήνες. Επεσήμανε άλλωστε ότι το καθεστώς "δεν επιθυμεί να εκδικηθεί" τους εξεγερμένους, κυρίως στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών.

Ο γιος του Καντάφι επεσήμανε επίσης ότι έργα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν ανασταλεί εξαιτίας της κατάστασης ανασφάλειας που επικρατεί στη χώρα και της αποχώρησης δεκάδων χιλιάδων ξένων ταξιδιωτών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ