Το έργο «μέτρα ή χρεοκοπία« παίχτηκε μία φορά με τον τρόπο που επέλεξε και τις μετέπειτα μεθοδεύσεις η κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν να επαναληφθεί», υποστηρίζει στη συνέντευξή του προς το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κώστας Σκανδαλίδης.
Ο Κ. Σκανδαλίδης, ερωτηθείς αν πρέπει να γίνουν εκλογές ακόμα και πριν κλείσει η αξιολόγηση, όπως υποστηρίζουν στελέχη της ΝΔ, δηλώνει ότι «ο ίδιος δεν μπαίνει στο γαϊτανάκι των εκλογών» και υπογραμμίζει την ανάγκη για «εθνική συνεννόηση», η οποία, όπως λέει, «παραμένει και σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ».
Αναφερομένος στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση τόνισε ότι στα λόγια η κυβέρνηση με αλλεπάλληλες δηλώσεις αξιωματούχων της ισχυρίζεται ότι κόπτεται να κλείσει τάχιστα την αξιολόγηση. Στην πράξη, όμως, πράττει εντελώς το αντίθετο. Τόσο στην προηγούμενη όσο και στην τρέχουσα αξιολόγηση, η χώρα χάνει πολύτιμο χρόνο και χρήμα, αναγκαίο όσο ποτέ για τις επείγουσες ανάγκες της. Ο χρόνος δεν αλλάζει τα δεδομένα. Αυτά αλλάζουν μόνο με σκληρή και συστηματική διαπραγμάτευση, με συγκεκριμένες αξιόπιστες προτάσεις και όχι με ακατάσχετη πολιτικολογία και αλληλοσυγκρουόμενες πρακτικές. Αλλά η Κυβέρνηση απέχει παρασάγγας από αυτή την ανάγκη με αποτέλεσμα η χώρα να κατηφορίζει συνεχώς διευρύνοντας το αδιέξοδο και στενεύοντας ασφυκτικά τον ορίζοντα της λύσης.
Σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση παρά τα μεγάλα λόγια και τη συνεχή σκιαμαχία, δεν έχει πείσει ότι προβάλλει καμία ιδιαίτερη αντίσταση. «Νομίζω ότι η αντιπαράθεση του κ. Τσακαλώτου με τον πρωθυπουργό που πήρε δημοσιότητα τα λέει όλα. Τα νέα μέτρα θεωρούνται δεδομένα. Το περιτύλιγμα λείπει και γι’ αυτό ίσως καθυστερούν. Δεν είναι και εύκολο να παριστάνεις τον αντιμνημονιακό και ταυτόχρονα να απεργάζεσαι νέα δυσχερέστερα και βαρύτερα μέτρα» τονίζει χαρακτηριστικά.
«Όπως δείχνουν σήμερα τα πράγματα η έξοδος στις αγορές απομακρύνεται στο μέλλον, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας οξύνονται, η αναδιάρθρωση του χρέους παραπέμπεται στις καλένδες και ο δρόμος οδηγεί προς 4ο μνημόνιο. Όπως κι αν ονοματιστεί και όποιο τύπο περιβληθεί, είναι αδύνατο να κρύψει το τεράστιο κόστος που θα πέσει στο κεφάλι της κοινωνίας. Ήδη η αναβίωση της συζήτησης για το Grexit δίνει και τον τόνο της αντιπαράθεσης και όσων θα συναντήσουμε τις επόμενες βδομάδες. Και είναι κρίμα που για μια ακόμη φορά στο εσωτερικό δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο με αποκλειστική ευθύνη του κ. Τσίπρα» επισημαίνει.
Απαντώντας στο κάλεσμα του Νίκου Φίλη, υποστηρίζει ότι «προφανώς γίνεται κατανοητό στον κάθε πολίτη ό,τι ένα τέτοιο κάλεσμα είναι προσχηματικό και απλά αναζητούνται σύμμαχοι για τη δικαίωση μιας καταστροφικής και αδιέξοδης πολιτικής». Ερωτηθείς αν «το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά σε μια μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ», ο Κώστας Σκανδαλίδης ξεκαθαρίζει ότι: «Το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική συμπαράταξη δεν παίζει σε δυάδες, ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τη ΝΔ», διευκρινίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ παίζει σε τριάδες και πάνω με την απαραίτητη συμμετοχή των δύο μεγαλύτερων, μετά τις εκλογές, κομμάτων».
Μιλώντας για τη συνέχιση της διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σκανδαλίδης υποστηρίζει ότι «η Φώφη Γεννηματά υπηρετεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τη διεύρυνση και θα συνεχίσει να το κάνει προς κάθε κατεύθυνση» και ξεκαθαρίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ προχωρά μπροστά με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά».
Απαντώντας σε ερώτημα για το αν η Φώφη Γεννηματά θα πρέπει να επιδιώξει ενσωμάτωση-συνεργασία με την πολιτική κίνηση των Διαμαντοπούλου- Φλωρίδη και Ποτάμι, ο κ. Σκανδαλίδης είπε: «Η Φώφη Γεννηματά με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τον τελευταίο χρόνο υπηρετεί τη διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε προς κάθε κατεύθυνση ακόμη και με στελέχη που τιμήθηκαν επανειλημμένα από το ΠΑΣΟΚ, σε κεντρικούς θώκους κομματικής και κυβερνητικής εξουσίας, αλλά άρχισαν να το καταπολεμούν όταν οι ψηφοφόροι του το εγκατέλειψαν και να το προσβάλλουν συλλήβδην ως «παλιό» και «ξεπερασμένο». Δεν είναι τίμιο και κυρίως δεν είναι αληθινό. Όσον αφορά το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη είχαμε επανηλλειμένως απευθύνει πρόσκληση για διάλογο από μηδενική βάση και στην πράξη τον ακύρωσε. Δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος για ατέρμονες συζητήσεις περί «παλιού» και «νέου» όταν είναι δυσδιάκριτο ποιος είναι το παλιό και ποιος το νέο.»