Με τον πιο αυστηρό τρόπο είχε προειδοποιήσει η Πιονγιάνγκ τον Κιμ Γιονγκ Ναμ, τον δολοφονημένο ετεροθαλή αδελφό του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, μετά τη σφοδρή κριτική που άσκησε στο καθεστώς μιλώντας σε Ιάπωνα δημοσιογράφο.
Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Δευτέρα στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ λίγο μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε με δηλητήριο ταχείας δράσεως, επέκρινε ανοικτά το καθεστώς της οικογένειάς του σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Γιότζι Γκόμι.
Ο Κιμ ειπε ότι η Βόρεια Κορέα θα καταρρεύσει χωρίς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ότι ο ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν θα αντέξει πολύ στην εξουσία κι ότι η κληρονομική διαδοχή είναι «ανέκδοτο για τον έξω κόσμο».
Τα σχόλια του Κιμ πρωτοδημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Tokyo Shimbun, ενώ το 2012 ο Γκόμι κυκλοφόρησε ένα βιβλίο βασισμένο στις επτάωρες συνομιλίες του με τον Κιμ και σε περισσότερα από 150 emails.
Εμφανώς ταραγμένος μετά την δολοφονία του Κιμ ο Ιάπωνας δημοσιογράφος απέτισε φόρο τιμής στο θάρρος του να ασκήσει δημόσια κριτική στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας.
Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ ήταν «διανοούμενος και πολύ πιο ευγενής» απ’ την εικόνα του playboy που έχει περάσει στα ΜΜΕ, λέει ο Γκόμι, αποκαλύπτοντας ότι το θύμα ουδέποτε στη ζωή του συνάντησε τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Είπε ακόμη στην πρώτη του συνέντευξη έτρεμε ανεξέλεγκτα, πιθανώς απ’ το φόβο για τις πιθανές συνέπειες απ’ τη δημόσια κριτική που άσκησε στο καθεστώς.
Η τελευταία επαφή που είχε με τον Κιμ Γιονγκ Ναμ ο Γκόμι ήταν το 2012.
Ο Ιάπωνας δημοσιογράφος Γιότζι Γκόμι
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λέσχη Ξένων Ανταποκριτών της Ιαπωνίας στο Τόκυο είπε ο Ιάπωνας δημοσιογράφος:
«Μου έστειλε ένα email με το οποίο άφηνε να εννοηθεί ότι τον προειδοποίησαν απ’ τη Βόρεια Κορέα να απέχει από συζητήσεις για τα πολιτικά. Αλλά ο Κιμ Γιονγκ Ναμ ανέφερε ότι θα ήταν ευτυχής να συνεχίσει τη συζήτηση μαζί μου.
Ήταν πολύ επικριτικός ως προς το σύστημα στη Βόρεια Κορέα. Πρώτα απ’ όλα είπε ότι η εξουσία δεν θα πρέπει να εξαρτάται απ’ την κληρονομική διαδοχή, ότι κάτι τέτοιο δεν αρμόζει σε μια σοσιαλιστική κοινωνία κι ως εκ τούτου οι ηγέτες θα πρέπει να αναδεικνύονται μέσω μιας δημοκρατικής διαδικασίας.
Πίστευε ότι ο μόνος τρόπος να επιβιώσει η Βόρεια Κορέα ήταν να εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως είχε κάνει η Κίνα.»
Ο Γκόμι γνώρισε τον Κιμ Γιονγκ Να σε μια τυχαία συνάντησή τους στο αεροδρόμιο του Πεκίνου το 2004, προτού αρχίσουν να ανταλλάσουν emails και να του πάρει τελικά δύο συνεντεύξεις το 2011.
Την πρώτη συνέντευξη την παραχώρησε ο Κιμ Γιονγκ Ναμ δέκα χρόνου αφότου έπεσε σε δυσμένεια στην Πιονγιάνγκ μετά τη σύλληψή στην Ιαπωνία, όπου επιχείρησε να μπει με πλαστό διαβατήριο για να επισκεφθεί τη Disneyland το 2001.
Περιγράφοντας τα κίνητρα και τους πιθανούς κινδύνους της συνάντησης μαζί του ο Ιάπωνας δημοσιογράφος είπε: «το μεγαλύτερο κίνδυνο τον διέτρεχε ο ίδιος, αλλά ήθελε μέσω εμού και των ΜΜΕ να κάνει μια δήλωση για την Πιονγιάνγκ.
«Όταν μου παραχώρησε τη συνέντευξη στο Μακάο τον Ιανουάριο του 2011, ήταν κάθιδρος κι έκανε αμήχανες κινήσεις. Με πονάει η σκέψη ότι ίσως να προσπαθούσε εκείνη την ώρα να εννοήσει πώς θα εκλαμβάνονταν τα σχόλιά του.»
Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ καθισμένος δίπλα στον πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ
Η ύπαρξη του Κιμ Γιονγκ Ναμ -του μεγαλύτερου γιου του πρώην ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ- ήταν ελάχιστα γνωστή πέρα απ’ τα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας στη Βόρεια Κορέα, καθώς ήταν νόθο τέκνο.
Ωστόσο, όπως πιστεύει ο Γκόμι, ο Κιμ Γιονγκ Ναμ προοριζόταν κάποια στιγμή να διαδεχθεί τον πατέρα του. Τη δεκαετία του ‘90, μετά από χρόνια σπουδών στη Γενεύη, ο πατέρας του τον πήρε σε μια περιοδεία σ’ ολόκληρη τη Βόρεια Κορέα για να του δείξει από πρώτο χέρι τα επιτεύγματα του καθεστώτος.
«Πιστεύω ότι ο πατέρας του -έστω και για πολύ λίγο- να σκέφθηκε ότι θα μπορούσε ο Κιμ Γιονγκ Ναμ να τον διαδεχθεί», είπε ο Γκόμι...