«Χρυσή τομή» από τη ΡΑΕ για το τέλος ΑΠΕ στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας - iefimerida.gr

«Χρυσή τομή» από τη ΡΑΕ για το τέλος ΑΠΕ στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε σημαντικό περιορισμό της επιβάρυνσης που προέκυπτε για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας από την επιβολή του τέλους για τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προχώρησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Το τέλος επιβλήθηκε με το σκεπτικό ότι η τιμή στην οποία αγοράζουν οι προμηθευτές την ενέργεια από τη χονδρική αγορά θα ήταν σημαντικά υψηλότερη αν δεν υπήρχε η συμβολή των ανανεώσιμων πηγών. Έτσι με την επιβολή του τέλους οι προμηθευτές αποζημιώνουν τις ΑΠΕ για τη συμβολή τους αυτή.

Ωστόσο κατά την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης προέκυψαν σημαντικές επιβαρύνσεις για προμηθευτές και κυρίως τη ΔΕΗ που αντιπροσωπεύει το 90 % της αγοράς.

Η απόφαση της ΡΑΕ που ελήφθη χθες θέτει όριο 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη βάση υπολογισμού του τέλους, που είναι η διαφορά της πραγματικής τιμής χονδρικής από εκείνη που θα προέκυπτε χωρίς τις ΑΠΕ. Το όριο που ίσχυε πριν ήταν 40 ευρώ. Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή του συστήματος και θα αναθεωρηθεί τον Ιούνιο.

Yπενθυμίζεται ότι με κοινό μέτωπο με τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, οι παραγωγοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επισημάνει ότι η χρέωση εναι όχι μόνο αναποτελεσματική και δημιουργεί τεράστιες επιβαρύνσεις αλλά δημιουργεί προσκόμματα στη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά. Μάλιστα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν νομικά κατά της απόφασης της ΡΑΕ αν κριθεί ότι δημιουργεί στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

Από τη δική τους πλευρά, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που υφίστανται μεγάλες πιέσεις και εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των οφειλόμενων από τον ΛΑΓΗΕ επιδιώκουν τη διατήρηση της χρέωσης των προμηθευτών υποστηρίζουντας ότι πρόκειται για ανταποδοτική χρέωση που καλούνται να πληρώσουν οι προμηθευτές για το φθηνότερο, λόγω ΑΠΕ, ρεύμα που αγοράζουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΑΕ τέλος ΑΠΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ