Λιβύη: Διχασμένοι οι αντάρτες; - iefimerida.gr

Λιβύη: Διχασμένοι οι αντάρτες;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τελικά ποιοί είναι υπεύθυνοι για τον στρατό των ανταρτών στη Λιβύη; Ποιοί είναι αυτοί που έχουν το πάνω χέρι; Ποιός δίνει την τελική διαταγή; Οταν η Βρεταννία ανακοινώνει ότι στέλνει βοήθεια προς τη μεταβατική κυβέρνηση μήπως αυτή πηγαίνει σε μία διχασμένη στρατιωτική δύναμη, ερωτούν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης;Οι Βρεταννοί σύμβουλοι που εστάλησαν στην Ανατολική Λιβύη θα συμβουλεύουν στρατεύματα που δεν δύνανται ακόμη να συμφωνήσουν ποιός είναι ο ανώτατος διοικητής τους καθώς υπάρχει έντονη διαμάχη ανάμεσα σε δύο στρατηγούς. Ο Χαλίφα Χίφτερ έλεγε τις προάλλες ότι αυτός είναι ουσιαστικά ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στα πεδία των μαχών και ότι ο Αμπντέλ Φάταχ Γιούνις δεν ηγείται των στρατιωτικών επιχερήσεων αλλά μένει στα μετόπισθεν. Τον κατηγόρησε δε διότι όπως είπε ο Γιούνις ευθύνεται που τα στρατεύματα αναγκάζονται να οπισθοχωρούν κάθε φορά που οι κανταφικοί κάνουν μαζικές επιθέσεις.

Εν τούτοις η ηγεσία του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου επέμεινε ότι ο στρατηγός Γιούνις, πρώην υπουργός Εσωτερικών είναι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και ο Ομάρ Χαρίρι υπουργός Αμυνας. Στην ηγεσία του ΝΑΤΟ θεωρούν ότι ακριβώς αυτή η κακή οργάνωση των ανταρτών, η έλλειψη εκπαίδευσης κι εμπειρίας δεν τους έχει δώσει τη δυνατότητα να κεφαλοποιήσουν τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς που σίγουρα έχουν επιφέρει καίρια πλήγματα στην κυβέρνηση της Τρίπολης. Οι δυτικοί σύμβουλοι λοιπόν θεωρούν βασική αιτία της "κακοδαιμονίας", τις διαμάχες στο εσωτερικό των ανταρτικών δυνάμεων.

Οπως έγραψαν οι Τάιμς, η πρώτη επίσημη αναφορά για παροχή εξοπλισμού από ξένους δωρητές έγινε γνωστή προχθές. Πρόκειται για προμήθεια 400 ΑΚ-47, τα γνωστά Καλάζνικοφ, τα οποία, είναι αξιοσημείωτο, δεν δόθηκαν σε κάποιον στρατιωτικό για να τα μοιράσει, αλλά εστάλησαν απ ευθείας σε πολίτη, τον κ. Φάουζι Μπουκάτεφ, μηχανικό σε πετρελαικές εγκαταστάσεις. Τα όπλα αυτά δόθηκαν σε ισάριθμους νέους που εστάλησαν στο μέτωπο. Πιστεύεται ότι η δωρεά έγινε από το Κατάρ, όπως γράφει η εφημερίδα, και ο κ. Μπουκάτεφ ερωτηθείς δήλωσε ότι και οι δύο στρατηγοί δημιουργούν πρόβλημα καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποιός είναι ο επικεφαλής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ